Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Äldre person som talar i telefon.
Pressmeddelande 2024-03-04

Viktig vårdos mot covid-19 för de över 80 år

Alla personer som är 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas att ta en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024. Vaccinationerna erbjuds under mars och april och tillgången på vaccin är god.

– Du som är äldre samt du som är 65 år eller äldre och har hjälp med personlig omvårdnad varje dag rekommenderas att fylla på ditt skydd två gånger per år för att minska risken att behöva vård på sjukhus säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Personer som vaccinerade sig i höstas och dessutom har haft covid-19 efter 1 oktober kan räkna med att de har ett gott skydd även under våren och sommaren. De behöver inte fylla på med en ny vaccindos under våren, utan kan ta sin nästa dos till hösten.

Bokning

Bokningen sker genom kontakt med sin hälsocentral. På offentliga hälsocentraler väljs knappval 8, de ringer tillbaka inom några dagar. Det går inte att boka sin tid via 1177 e-tjänster eller via telefon till 1177. Vaccinationen är kostnadsfri för de som rekommenderas en vårdos.

Övriga grupper

Personer mellan 65-79 år utan dagliga omsorgsinsatser och övriga medicinska riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig en gång om året, inför höst- och vintersäsongen. De behöver därmed inte vaccineras mot covid-19 under våren 2024.

Kontakt 

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, kontakt via pressjouren 010-358 41 31.

Uppdaterad 11 mars 2024 Lämna synpunkter på innehållet