Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Stefan Karlsson, trafikchef på Kalmar länstrafik, står framför den nya dragspelsbussen.
Nyhet 2024-02-16

Dragspelsbussarna tillbaka på vägarna – plats för fler

Kalmar länstrafiks nya dragspelsbussar har visat upp sig. Den 25:e februari tas bussarna i trafik.

Torsdagen den 15:e februari var det smygpremiär för den nya dragspelsbussen på linje 401 i Kalmar.

Med en kapacitet på imponerande 90 passagerare, jämfört med de vanliga 60 platserna i en vanlig stadsbuss, kan fler resa på linje 401.

– Dragspelsbussarnas intåg i Kalmar och på linje 401 gör att trängseln kan komma att minska på morgon och eftermiddag. Det gör att resenärerna får en mer bekväm resa och att vi ökar tillgängligheten på dessa turer, säger Stefan Karlsson, trafikchef på Kalmar länstrafik.

Dragspelsbussarna är totalt sex stycken till antalet och kommer främst att användas i trafiken på vardagar när det är flest som reser i kollektivtrafiken. Ungefär 20–25 procent av avgångarna på linje 401 kommer att köras med dragspelsbussar från 25 februari 2024.

Med de nya dragspelsbussarna kan Kalmar länstrafik möta dagens behov av kollektivtrafik i Kalmar på ett bättre sätt och få fler att resa med oss.

– Det osar storstadskänsla över det här, sa en av passagerarna under premiärturen.

Föraren Jakob Winst körde premiärturen av nya dragspelsbussen.

Föraren Jakob Winst körde premiärturen av nya dragspelsbussen.

Foto: Faton Pasho

Föraren Jakob Winst har kört buss i 13 år, han tyckte också det var lite speciellt att framföra det 18 meter långa fordonet.

– Det är väldigt roligt att köra, en annan körstil jämfört med de vanliga bussarna men inte så stor skillnad, säger han.

Sedan 2008 har inte Kalmar länstrafik haft några dragspelsbussar i trafik, detta ändras den 25 februari då de åter igen gör intåg på Kalmars gator. 

Uppdaterad 16 februari 2024 Lämna synpunkter på innehållet