Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Franziska Engels och Friedrich Kadgien
Nyhet 2023-12-27

Läkarparet har hittat hem vid havet och skogen

Fokus på människan och möjligheten att spendera mer tid med varje patient lockade Franziska Engels och Friedrich Kadgien från Tyskland till Sverige och Region Kalmar län. Sedan oktober jobbar de på Esplanadens hälsocentral i Västervik och i slutet av november fick de sin svenska läkarlegitimation.

Parets resa till Sverige startade som en semester. En tre månaders lång bilresa skulle ta dem från Tyskland genom Sverige och Norge. Det första mötet med Region Kalmar län blev digitalt, uppkopplade från husbilen på Lofoten. Nu bor de i ett hus på vackra Gränsö i Västerviks skärgård, nära till både naturreservat och centrum.

–Lugnet kanske inte passar alla, men vi älskar den svenska naturen och friluftslivet som vi erbjuds precis rakt utanför vår dörr, säger Friedrich.

Digitala lösningar ger mer tid med patienten

För Franziska och Freidrich innebär allmänmedicinen en möjlighet att arbeta var som helst i världen, och det svenska sjukvårdssystemet, särskilt primärvården, lockade dem båda. Bland annat upplever de den administrativa tiden som mycket mindre i Sverige än i hemlandet. Gemensamma journalsystem och mindre pappersarbete ger läkarna mer tid att ägna sig åt patienterna, vilket är positivt enligt dem båda. Sjuksköterskorna har också en framträdande roll och större befogenheter här. Det multiprofessionella teamarbetet är också något som skiljer.

Paret upplever också att det svenska systemet har ett fokus på att se hela människan och möjligheten för allmänläkare att spendera mer tid med varje patient än i deras hemland. Där har husläkaren ofta en egen mottagning och möter upp till 50 patienter per dag varav många skickas direkt till sjukhus.

–Som allmänläkare kan du hjälpa dina patienter väldigt mycket under den tid som ges vid varje möte här i Sverige. Det svenska sjukvårdssystemet fokuserar mycket på patienternas välmående. Det är något vi verkligen uppskattar, säger Franziska.

Snårig väg

En del i Region Kalmar läns gemensamma kompetensförsörjningsstrategi är att utländska läkare snabbt och kvalitetssäkert ska kunna börja arbeta hos oss.

–Utlandsrekryteringen är ett komplement till vår vanliga rekrytering. En utlandsrekrytering innebär också ett tillskott på både erfarenheter och mångfald, menar Anna Kågestad som arbetar med utlandsrekrytering och är den som har följt Franziska och Freidrich sedan första digitala träffen på Lofoten.

Det finns flera vägar för att få svensk läkarlegitimation men de är inte alltid helt raka eller enkla. Därför är det så viktigt att vi som organisation kan erbjuda en snabb väg in, menar Anna och fortsätter:  

–Det gäller att vi som organisation är flexibla och kan anpassa oss. Utlandsrekrytering är en lång process och det som oftast tar tid är språket. De som är utbildade inom EU/EES behöver oftast bara svenska (C1) för att kunna få svensk legitimation. Vi från HR har mycket erfarenhet från utlandsrekrytering och kan stödja chefer som är intresserade av gå den här vägen.

Stöd och gemenskap en viktig del av resan

Även om flytten har gått bra för Franziska och Friedrich har det inte saknats utmaningar. Det har varit en snårig väg emellanåt med många besök hos olika myndigheter. Men deras driv och engagemang håller dem fokuserade på framtiden.   

–Det finns ingen komplett guide i hur du blir svensk! skrattar Friedrich och uttrycker sin tacksamhet för all hjälp de har fått av kollegor, chefer och HR längs med vägen.

Utlandsrekrytering

Under 2023 har Region Kalmar län rekryterat cirka 35 medarbetare från utlandet, varav ungefär hälften kommer från ett EU land. De som har kommit till regionen är sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, legitimerade läkare, specialistläkare, tandläkare, audionomer och röntgensjuksköterskor.

Uppdaterad 20 maj 2024 Lämna synpunkter på innehållet