Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Äldre par som fikar
Pressmeddelande 2023-10-23

Dags att boka tid för säsongsvaccination

Tisdagen den 24 oktober öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa och covid-19 för de som tillhör riskgrupp.

Influensa och covid-19 orsakas av smittsamma virus. Vaccination rekommenderas till de som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka av influensa eller covid-19. Du som fyller 65 år i år eller är äldre samt du som tillhör en riskgrupp rekommenderas vaccination.

– Vaccinationsskyddet för influensa och covid-19 minskar med tiden. Eftersom nya virusvarianter kan komma behöver du vaccinera dig regelbundet, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Du kan bli sjuk i influensa eller covid-19 även om du är vaccinerad, men vaccination minskar risken att bli allvarligt sjuk eller att dö av infektionen. Oftast kan du vaccinera dig mot covid-19 vid samma tillfälle som du vaccinerar dig mot influensa.

Bokning till regionens hälsocentraler sker digitalt via 1177.se. E-tjänsten kräver inte inloggning med e-legitimation, så den som behöver kan ta hjälp av anhöriga och närstående för att boka en tid. Det går också bra att ringa till sin hälsocentral och få hjälp.

Den som tillhör en privat läkarmottagning uppmanas att besöka mottagningens webbplats. I vissa fall erbjuds drop-in i stället för tidsbokning.

Vaccinationsstart sker den 7 november.

Vilka rekommenderas att vaccinera sig?

Vaccination rekommenderas för de som är 65 år eller äldre och de som har en ökad risk att bli allvarligt sjuka.

Läs mer om vilken rekommendation som gäller för säsongsinfluensa och covid-19 på 1177.se

Uppdaterad 24 oktober 2023 Lämna synpunkter på innehållet