Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
""
Pressmeddelande 2025-02-06

Krafttag mot hyrbemanning i vården ger resultat

Arbetet med att minska hyrpersonal ger resultat. Inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen sjönk antalet bolagstimmar med 80 000 timmar under 2024. Det framgår av den senaste redovisningen för regionstyrelsen.

Den 1 oktober 2023 påbörjades arbetet med att kraftigt minska andelen inhyrd vårdpersonal och efter det har kostnaderna för hyrsjuksköterskor inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen sjunkit. Totalt minskade antalet bolagstimmar med 80 000 timmar under förra året. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kostnad för inhyrd personal minskade med 34 procent och uppgick 2024 till 118 miljoner kronor, vilket är den lägsta summan sedan 2019. 

Totalt uppgick kostnaderna för inhyrd personal inom Region Kalmar län till 209 miljoner kronor 2024, vilket är 64 miljoner lägre än föregående år och motsvarar en minskning med 23,5 procent.

Fler länsbor nöjda med 1177 på telefon

Fler länsbor uppger att de är nöjda med 1177 på telefon. Det visar nöjd kund-index för 2024 som presenterades under sammanträdet. Region Kalmar län ökar fyra punkter och placerar sig nu över strecket för ”mycket nöjd kund ”och ligger precis under riket i stort. 84 procent av länsborna uppger också att de skulle rekommendera 1177 på telefon, jämfört med 80 procent 2023. Regionen har lagt en grund men vill nu fortsätta arbetet för att bli ännu bättre.

Det var i början av mars, förra året, som regionen klev ur det nationella samarbetet för 1177 på telefon och tog över arbetet i egen regi. Svarstiderna har sedan dess blivit kortare. I december var medelväntetiden 19 minuter. Vid motsvarande tid förra året var siffran 31 minuter. 36 procent av samtalen i december besvarades inom måltiden 9 minuter, det kan jämföras med 5 procent i december 2023. I januari, i år, besvarades 39 procent inom måltiden.

Familjecentralen i Nybro kan få nya lokaler

I framtiden kan familjecentralen i Nybro flytta. Regionstyrelsen sade ja till att inleda en förstudie. I dagsläget finns familjecentralen, där regionen bedriver barn- och mödrahälsovård i fastigheten Oskar 17. Nuvarande lokaler uppfyller inte verksamhetens behov vare sig utrymmes-, arbetsmiljö- eller komfortmässigt. I förstudien ska alternativet att flytta familjecentralen till plan 3 i den egenägda fastigheten Merkurius 5, över hälsocentralen i Nybro, utredas. Förstudien ska tydliggöra det förväntade framtida behovet av anpassade lokaler.

Regiondirektören får nu i uppdrag att genomföra förstudien.

Medborgarförslag

I ett medborgarförslag föreslås att det anordnas en barn- och ungdomspsykiatrisk slutenvårdsavdelning i de nya lokalerna som byggs för psykiatrin i Västervik. Förslaget avslås då man bland annat pekar på att Kalmar i dagsläget har fyra platser med god tillgänglighet, plus att det numera finns ett mellanvårdsteam som erbjuder psykiatrisk vård. Vårdformen kompletterar öppenvård och akutvården med insatser i hemmet. 

I ett annat medborgarförslag föreslås att Kalmar länstrafik ska införa en rabatterad periodbiljett som sträcker sig över vintermånaderna. Detta för att attrahera fler till att åka kollektivt. Regionstyrelsen anser bland annat att det redan idag finns biljettalternativ som kan tänkas vara attraktiva.

Medborgarförslagen lyfts till regionfullmäktige för slutgiltiga beslut.

Så har tillgänglighetssiffrorna förändrats

Primärvården hade i december en tillgänglighet över genomsnittet för landet. 90 procent av patienterna som vände sig till sin hälsocentral fick träffa medicinsk personal inom tre dagar. Motsvarande siffra för riket var 88 procent. 98 procent av de som sökte sig till barn- och ungdomshälsan i december fick tid inom tre dagar.

Över 70 procent av patienterna i Kalmar län hade i december en tid till operation/behandling vid länets sjukhus inom vårdgarantins 90 dagar i jämförelse med 61 procent för hela landet. Motsvarande siffror för första besök var 82 procent i jämförelse med 70 procent nationellt. När det gäller återbesök inom medicinskt måldatum ligger Region Kalmar län i paritet med genomsnittet för landet.

På akuten på Oskarshamns sjukhus var 85 procent av patienterna i december klara under fyra timmar. På Västerviks sjukhus var siffran 82 procent och vid Länssjukhuset i Kalmar 66 procent. Snittet för samtliga akutmottagningar i landet var 54 procent.

81 procent av patienterna till barn- och ungdomspsykiatrin fick tid för första besök inom 30 dagar i oktober. Det kan jämföras med snittet i riket som ligger på 49 procent

När det gäller vuxenpsykiatrin fick 92 procent tid till första besök inom 90 dagar i december.

Uppdaterad 6 februari 2025 Lämna synpunkter på innehållet