
Nu borstar alla förskolor i Hultsfreds kommun tänderna
Hultsfreds kommuns samtliga förskolor ansluter sig Region Kalmar läns arbete med tandborstning i förskolan och blir den fjärde fulltaliga kommunen i länet.
Förskoleperioden är den mest kariesaktiva perioden i en människas liv och även om munhälsan generellt är god i Sverige har kariesskador under många år tillbaka blivit allt vanligare hos små barn. Region Kalmar län införde tandborstning i förskolan 2016 och är en av de regioner som arbetat längst och mest framgångsrikt med detta. Det är en samverkan mellan Folktandvårdens folkhälsoklinik och länets kommuner/förskolor. Arbetet innebär att skapa goda vanor tillsammans genom ett extra fluorid- och tandborsttillfälle i förskolan och samtidigt bidra till friskare munnar på länets barn.
- Vi ser att sedan vi började arbeta på ett mer strukturerat sätt med hälsofrämjande preventiva insatser genom Folktandvårdens folkhälsoklinik, har också kariesförekomsten succesivt minskat bland 6-åringarna i länet. Det visar på att samverkan på bred front har en positiv effekt på munhälsan och stärker oss i att vi prioriterar rätt. Exakt orsakssamband mellan insats och effekt är något vi får titta vidare på men jag skulle säga att det absolut har att göra med den goda samverkan vi har både inom Folktandvården i Kalmar län och med kommunerna. Alltifrån hur vi kallar barnen till klinik, arbetet med tandborstning i förskolan men framförallt också kunskapsspridningen om vikten av tandborstningen hemma. Tillsammans gör vi skillnad, säger Ann Ström Frykman, klinikchef folktandvårdens folkhälsoklinik.
I dag är drygt 90 förskolor anslutna till arbetet, vilket motsvarar nästan 50 procent av länets alla förskolor. Samtliga kommuner är sedan 2023 med i arbetet. Fyra kommuner medverkar med samtliga av sina förskolor; Högsby, Torsås, Mönsterås och nu även Hultsfreds kommun. Samverkan med öppna förskolor finns även i Hultsfreds, Mönsterås samt Vimmerby kommun.
Så här går det till
- Folktandvårdens folkhälsoklinik skickar 4 gånger per år ut tandborstar, fluoridtandkräm samt ett informationsbrev med inspiration på pedagogiska aktiviteter kring munhälsa.
- Förskolan skapar själva en rutin för tandborstning på sin avdelning, när det passar den dagliga verksamheten.
- Det är inte tänkt vara en regelrätt tandborstning, som ersätter borstningen föräldrar gör hemma, utan ska vara ett extra fluoridtillfälle .
- Barnen borstar tänderna själva, i grupp sittande runt ett bord tillsammans med en vuxen.
- Kul fakta: Just nu skickas cirka 4400 tandborstar varje gång och cirka 500 tandkrämstuber.
Ann Ström Frykman
Klinikchef Folktandvårdens folkhälsoklinik
ann.frykman@regionkalmar.se 010-358 23 08