Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild från en operation.
Pressmeddelande 2024-09-11

Arbetet med framtidens sjukvårdsystem fortsätter

Framtidens akuta-, elektiva- och rehabiliteringsprocesser utreds just nu av Region Kalmar län. På onsdagen delredovisades uppdraget för regionstyrelsen.

Bakgrunden är att det i senaste regionplanen står att en övergripande analys utifrån hälso- och sjukvårdssystemets utveckling ska genomföras under 2024. Analysen för hur akutvårdsprocessen och den elektiva vården kan förbättras utfördes av Ernst & Young AB och presenterades vid regionstyrelsen i juni. I samband med det fick regiondirektören också i uppdrag av regionstyrelsen att jobba vidare med inriktningen i analysen.

Den 31 oktober ska uppdraget slutredovisas men redan nu har en delredovisning presenterats. Där tas det bland annat upp möjligheten till utökade öppettider på hälsocentralerna måndag till fredag under dagtid, genom att förändra den nuvarande primärvårdsjouren på vardagar.

Ett mål i uppdraget är att använda länets operationsresurser på ett optimalt sätt för nå köfritt till operation i hela länet. För att komma dit behöver exempelvis en långsiktig produktionsplanering komma på plats.

Ett av deluppdragen handlar om medicinakuten vid Oskarshamns sjukhus. Just nu tittar man på hur det är möjligt att utveckla verksamheten utifrån ett närsjukvårdskoncept med bland annat utökad möjlighet till direktinläggning och stärkt samverkan med berörda kommuner.

Man undersöker också hur regionen ska kunna utveckla och förändra befintliga akuta vårdflöden vid Oskarshamns sjukhus och utveckla ett akutkoncept med allmänmedicin som bas med inriktningen att hålla öppet dygnet runt.

Ett ytterligare deluppdrag handlar om att utöka länets rehabiliteringskapacitet. För att nå dit behöver ett arbete påbörjas med att inrätta slutenvårdsplatser för rehabiliteringspatienter med komplexa behov vid Oskarshamns sjukhus.

Ljusare ekonomiskt läge

Uppföljningsrapporten efter juli pekar mot att Region Kalmar län beräknas göra ett minus på 181 miljoner kronor för 2024, vilket motsvarar en negativ budgetavvikelse på 3,9 miljoner kronor. Det är 103 miljoner bättre än prognosen som presenterades i delårsrapporten i april. Den stora anledningen till det är en positiv utveckling av placerade pensionsmedel.

Region Kalmar läns arbete med prioriteringar och effektivitetsåtgärder fortlöper inom verksamheterna. För ett halvår sedan, i mars, gav regionstyrelsen samtliga nämnder och förvaltningar som visade ett underskott i prognosen i uppdrag att anpassa kostnadsnivån till de ekonomiska ramarna. Jämfört med tidigare prognoser har det nu också skett förbättringar och regionens prognos närmar sig budgeterad nivå.

Resultatet efter juli uppgår till ett minus på 18,5 miljoner kronor, vilket är 3,8 miljoner bättre än motsvarande period ifjol.

Regionen klimatkompenserar

Årligen avsätter regionen medel för klimatkompensation. 2024 är 2,7 miljoner kronor öronmärkta för detta ändamål. För att fortsatt bidra till utsläppsminskningar inom flyget används 1,2 miljoner kronor till grönt biojetdrivmedel.

I stället för att köpa nya möbler till restaurangen vid Länssjukhuset i Kalmar ska verksamheten renovera de befintliga 40 år gamla möblerna. Renoveringen kostar 350 000 kronor och kommer ge en kostnadsbesparing på 75 procent.

750 000 kronor ska nyttjas till att installera en lustgasdestruktor vid Västerviks sjukhus och 400 000 kronor går till att köpa in flergångsprodukter inom vården.

Västervik fortsatt i AT-läkarnas topp

Västerviks sjukhus är fortsatt populärt bland AT-läkarna. I årets AT-ranking hamnar man på femte plats.

Sveriges yngre läkares förening, SYLF, skickar årligen ut en enkät till samtliga AT-läkare där de får sätta betyg på sin utbildningsort. I enkäten betygsätter AT-läkarna de fyra blocken medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin utifrån introduktion, handledning, instruktion, utbildning, kollegialt stöd och sammanvägt betyg.

Bäst i länet hamnar Västervik med 5,54 poäng av 6,0 möjliga. 13 AT-läkare på sjukhuset har svarat på enkäten.

Länssjukhuset i Kalmar hamnar på plats 36 med 4,83 poäng. I Kalmar har 18 AT-läkare svarat.

Oskarshamns sjukhus hamnar på plats 53, med 4,2 poäng, men det allmänmedicinska blocket är inte bedömt. I Oskarshamns har fem personer svarat.

100 procent av de som gjort sin AT-tjänst i Västervik och Kalmar skulle rekommendera arbetsplatsen till andra. I Oskarshamn är siffran 80 procent.

Allmäntjänstgöring, AT, är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Framtidens kompetensförsörjning

Utredningen om att se över behovet av yrkesutbildningar inom bristyrken, motsvarande gymnasienivå, som kan bedrivas av regionens folkhögskolor är nu klar.

Bristyrkesutbildningar, inom fem specifika områden, bedöms vara möjliga att genomföra som allmän kurs på folkhögskolor med Region Kalmar län som huvudman i framtiden. Det handlar om:

  • Vaktmästeri, trädgård och anläggning
  • Köks- och måltidsarbete
  • Vård och omsorg
  • Informationsteknik
  • Kundtjänst och trafikassistans

Syftet med uppdraget var att ta fram möjliga och passande bristyrkesutbildningar som kan starta i regiondrivna folkhögskolor i ett framtida perspektiv. Man har också undvikit konkurrens med andra utbildningsanordnare som anordnar yrkesutbildningar i regionen.

Nu fortsätter arbetet med att eventuellt starta upp bristyrkesutbildningar på regionens folkhögskolor.

Medborgarförslag

I ett medborgarförslag uttrycks att Löttorp ska ha ambulansbemanning dygnet runt, hela året. I samband med de nya arbetstidsreglerna, 1 oktober 2023, minskade tillfälligt ambulansberedskapen i bland annat Löttorp. Under våren 2024 fick regionen dispens från arbetstidsreglerna och efter det har Löttorp varit öppen dygnet runt. 30 september går dispensen ut men då bemanningssituationen har förbättrats kan ambulansstationen ha öppet enligt avtal.

I ett annat medborgarförslag föreslås att pensionärer bosatta i Kalmar län ska få möjlighet till ett tandläkarbesök vartannat år till en reducerad kostnad. I svaret konstateras att något sådant inte är möjligt i enlighet med vare sig tandvårdslagen eller Folktandvårdens prioriteringsordning. Medborgarförslaget avslogs av regionstyrelsen men ska även upp regionfullmäktige.

Så har tillgänglighetssiffrorna förändrats i regionen

Tillgängligheten håller fortsatt en bra nivå i Region Kalmar län. Det framgår av den senaste redovisningen för regionstyrelsen.

Primärvården hade en tillgänglighet strax över genomsnittet för landet i juli. 92 procent av patienterna som vände sig till sin hälsocentral fick träffa medicinsk personal inom tre dagar. Motsvarande siffra för hela landet är 91 procent.

Inom barn- och ungdomshälsan i augusti fick 100 procent en medicinsk bedömning inom tre dagar, vilket är tydlig förbättring från april då siffran var 94,6 procent.

Väntetiderna på 1177 på telefon har ökat under sommaren och var i juli drygt 29 minuter. Men under augusti sjönk väntetiden till i snitt 18 minuter. 36 procent av samtalen i augusti fick svar inom måltiden nio minuter, vilket kan jämföras med 19 procent samma månad 2023.

Nästan 68 procent av patienterna i Kalmar län hade i april en tid till operation/behandling vid länets sjukhus inom vårdgarantins 90 dagar i jämförelse med 53 procent för hela landet. Motsvarande siffra för första besök i regionen var 71 procent i jämförelse med 65 procent i riket.

På akuten på Västerviks sjukhus var 85 procent av patienterna i maj klara inom fyra timmar. I Oskarshamn var siffran 83 procent och i Kalmar 67 procent.

Uppdaterad 11 september 2024 Lämna synpunkter på innehållet