Så upplever länsborna sin hälsa
Den självskattade hälsan hos länets invånare är god. Andelen som är fysiskt aktiva, i länet, minskar något men är trots det högre än genomsnittet i landet. Däremot märks en oroande ökning av obesitas, fetma. Dessutom noteras en negativ utveckling av psykisk hälsa, särskilt bland unga kvinnor.
2024 års folkhälsoenkät Hälsa på lika villkor har nyligen publicerats. Enkäten är en urvalsundersökning med ett slumpmässigt urval av personer mellan 16 och 84 år och ger en fingervisning av hälsoläget för rikets och länets invånare. Totalt svarade 788 personer i länet på undersökningen, vilket ger en svarsfrekvens på 39,4 procent.
Resultatet visar att 71 procent av länets invånare uppger att de har en god eller mycket god hälsa. Det är ungefär i paritet med riket i stort. Kvinnor upplever en något sämre hälsa än män.
85 procent i länet uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Det är strax över genomsnittet i Sverige. I riket uppger männen ett högre välbefinnande än kvinnor. I Kalmar län är förhållandet det omvända. Dock är inte länssiffrorna statistiskt säkerställda.
Andelen kvinnor som känner ängslan, oro eller ångest har ökat betydligt de senaste tio åren från 38 procent till 48 procent i Kalmar län och 51 procent i riket. Motsvarande siffra för män är 35 procent nationellt och 34 procent för Kalmar län. Kvinnor i åldersgruppen 16-29 år upplever mest ängslan, oro eller ångest och uppgår i årets mätning till 75 procent.
När det gäller levnadsvanor visar resultaten att riskkonsumtionen av alkohol fortsätter att sjunka i länet och uppgår nu till 12 procent. Siffran i landet är 15,5 procent.
Även om siffrorna för daglig användning av tobaks- och niktinprodukter inte är signifikant säkerställda ger de en fingervisning om att kvinnors användning ökar från 10 till 14 procent 2024. Användningen av tobaks- och nikotinprodukter minskar i sin helhet men där är det männen som står för hela minskningen medan det ökar för kvinnor.
Övervikt ökar bland båda könen och det rapporteras att 17 procent i landet har obesitas. I Kalmar län är förekomsten ännu högre, 21 procent. Förekomsten ökar snabbast hos kvinnor i länet. Samtidigt uppger 67 procent att de är fysiskt aktiva minst 150 minuter per vecka, vilket är högre än siffrorna i riket. Dock är det färre kvinnor, än vid förra enkätundersökningen, som uppger att de är fysiskt aktiva. Männen rör sig istället mer än för två år sedan.
– Resultaten ger oss är ett viktigt verktyg för att fortsätta utveckla folkhälsan i Kalmar län. Det finns flera utmaningar i framtiden men redan nu pågår ett aktivt arbete mellan offentliga aktörer som är centrala för folkhälsoarbetet så som regionen, kommunerna, länsstyrelsen och kommunförbundet. Insatser görs också för att stärka samverkan och få samsyn i de utmaningar som finns tillsammans med civilsamhälle och invånare, säger Malin Beddesand, folkhälsochef i Region Kalmar län.
Fakta
Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor är en nationell undersökning om levnadsvanor och livsvillkor i befolkningen. Enkäten genomförs sedan 2016 vartannat år av Folkhälsomyndigheten tillsammans med regionerna. Den grundas på ett obundet slumpmässigt urval av Sveriges befolkning.