Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
""
Pressmeddelande 2025-05-27

Reviderad strategi för länets framtid på remiss

En omarbetad och aktualiserad version av regional utvecklingsstrategi för Kalmar län (RUS) ”Klimat att växa i” är på väg ut på remiss.

RUS:en är en central långsiktig strategi som stakar ut kursen för Kalmar läns hållbara utveckling. Nuvarande RUS beslutades hösten 2022 och ska enligt en statlig förordning uppdaterats och aktualiserats en gång per mandatperiod. Region Kalmar län ansvarar för att samordna, följa upp och skapa engagemang kring strategins genomförande tillsammans med aktörer i hela länet.

Revideringen utgår från att den övergripande målbilden ”Klimat att växa i” ligger fast, men med en förlängd utblick mot 2040. Strategin har fortsatt tydlig koppling till Agenda 2030 med särskilt fokus på social hållbarhet, minskad ojämlikhet och skillnader inom länet. Ett rumsligt perspektiv har integrerats, liksom en tydligare struktur med kapitel om nuläge, styrkor, utmaningar samt genomförande och lärande.

Tre kraftsamlingsområden pekas ut:

  • Goda och jämlika livsvillkor – hälsa, delaktighet och kultur.
  • Hållbara och attraktiva livsmiljöer – miljö, tillgänglighet och livsmiljöer.
  • Konkurrenskraft och innovativt näringsliv – omställning, kompetens och internationalisering.

Över 650 personer har bidragit i en bred förankringsprocess när strategin har tagits fram.

Regionala utvecklingsnämnden föreslår nu att regionstyrelsen godkänner RUS:en och att förslaget ska skickas på remiss till runt 60 olika aktörer i form av länets kommuner, myndigheter, grannlän, fackliga organisationer, näringsliv och intresseorganisationer. De ska få möjlighet att yttra sig över strategin fram till den 30 oktober 2025.

Därefter bearbetas synpunkterna inför beslut om den slutgiltiga versionen våren 2026.

Region Kalmar län ger stöd till Småland Live

Småland Live arbetar med att samla, stärka och utveckla regionernas live-arrangörer i Region Jönköpings-, Kalmar-, och Kronbergs län. Nätverket har ansökt om stöd till ett projekt med syftet att stärka arrangörsledet inom livemusik i Kalmar län. I projektet ska Småland Live arbeta med att utöka verksamhet som har etablerats i Jönköpings län till att omfatta Kalmar län och så småningom även Kronobergs län. I dagsläget har arrangörer av livemusik i Småland betydande utmaningar med att skapa samverkansformer, agera professionellt gentemot artister men också att skapa lönsamhet i sin verksamhet.

Projektets insatser:

  • Nätverksuppbyggnad och samverkan
  • Mobilisering av arrangörer
  • Kompetensutveckling och kunskapsdelning
  • Rådgivning individuellt och i grupp

Region Kalmar län ger nu som mest 900 000 kronor i bidrag till projektet. Region Jönköpings län går in med samma summa, Region Kronobergs län 600 000 kronor och Kulturrådet 300 000 kronor. Totalt handlar det om 2,7 miljoner kronor till projektet.

Organisationsbidrag till studieförbund 2025

Region Kalmar län genomför en översyn av stödet till studieförbunden med anledning av förändringar i statsbidragssystemet och minskad budget. Regeringen beslutade 2023 att minska budgeten för studieförbunden med 500 miljoner kronor mellan 2024 och 2026, vilket påverkat samtliga studieförbunds verksamheter. Dessutom har Folkbildningsrådet infört ett nytt statsbidragssystem från 2024, vilket medför ett omställningsarbete för studieförbunden.

Statistik för 2024 visar på minskad verksamhet hos sju av åtta studieförbund i länet, vilket delvis beror på det nya bidragssystemet och den minskade budgeten. Detta har lett till att två studieförbund inte når de krav på studietimmar som Region Kalmar län tidigare ställt.

För att underlätta omställningen beslutar regionala utvecklingsnämnden att riktlinjerna tillfälligt frångås, så att samtliga åtta studieförbund får medel för 2025, baserat på genomförd verksamhet under 2024. Detta ska ge studieförbunden möjlighet att anpassa sig stegvis och skapa stabilitet under övergångsperioden.

Fördelning (beloppen är avrundade):

ABF Kalmar län: 1,35 miljoner kronor.
Studieförbundet Bilda Sydöst: 1,1 miljoner.
Folkuniversitetet: 0,5 miljoner.
Studiefrämjandet Öst: 1,6 miljoner.
Studieförbundet Vuxenskolan Kalmar län: 3,1 miljoner
NBV Sydost: 2,5 miljoner.
Medborgarskolan Region Öst: 0,2 miljoner.
Sensus Östra Götaland 1,5 miljoner.

Arbetet med Livsmedelsstrategi Kalmar län 2.0 på gång

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat om inriktning och upplägg för arbetet med en ny livsmedelsstrategi för Kalmar län.

Arbetet med Livsmedelsstrategi Kalmar län 2.0 pågår i bred samverkan och leds av en styrgrupp med representanter från Region Kalmar län, Länsstyrelsen Kalmar län, LRF Sydost och Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge. IUC Kalmar län har fått uppdraget att processleda framtagandet.

Strategin ska utgå från den nationella livsmedelsstrategin 2.0 som presenterades i april 2025. Den pekar ut tre strategiska områden: Regler och villkor, konsument och marknad samt kunskap och innovation – alla viktiga för att stärka livsmedelskedjan. De nationella fokusområdena, som ökad robusthet, exportfrämjande samt svensk kvalitet och gastronomi, bedöms vara relevanta även i ett regionalt sammanhang.

Kalmar läns strategi ska därför innehålla regionala mål och en handlingsplan för perioden 2026–2028. En remissversion av både strategi och handlingsplan ska vara klar för beslut under första kvartalet 2026.

Mer information:

Kontakt
Porträtt Karin Helmersson

Karin Helmersson

Regionråd (C) med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik

010-358 31 00
Uppdaterad 27 maj 2025 Lämna synpunkter på innehållet