Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
En ung man står med ryggen mot en vägg och tittar i sin mobiltelefon.
Pressmeddelande 2024-11-20

Miljonstöd till projekt för unga entreprenörer

15 unga entreprenörer i åldern 18-25 år kommer att få chansen att ingå i projektet Emax Sverige. På onsdagen sade regionala utvecklingsnämnden ja till att bevilja medel till projektet.

Projektet Emax Sverige tilldelas drygt 1,25 miljoner kronor i så kallade 1:1-medel om bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken. I projekt Emax Sverige samlas 100 unga entreprenörer i Sverige under en vecka i juni för att få tillgång till kunskap, inspiration och ett starkt nätverk med syfte att hjälpa dem att förverkliga sina affärsidéer och skapa långsiktigt hållbara företag. En viktig aktivitet under veckan är ”Det entreprenöriella Ekosystemet” som arrangeras hos Kalmar Science Park. Efter sommaren planeras också för en lokal uppföljningsträff där deltagarna erbjuds att träffas för att reflektera och diskutera. I samverkan med Emax kommer Kalmar kommun, Kalmar Science Park, Linnéuniversitetet och Region Kalmar län att bidra till projektets genomförande. Deltagarna utses som stipendiater av kommuner, regioner och andra aktörer runt om i landet. Från Kalmar län erbjuds 15 platser att fördela mellan länets kommuner.

Förutom Region Kalmar län går Kalmar kommun in med 300 000 kronor. Emax och övriga kommuner satsar totalt 2,4 miljoner kronor.

Bakom projektet står STARTcentrum Social Impact Ekonomisk förening som sedan 1991 jobbat med att stötta företagsamhet hos unga entreprenörer.

Handlingsplan för kulturella och kreativa branscher 2025–2028

Den nya handlingsplanen som antogs syftar till att ge en tydlig struktur för Region Kalmar läns arbete med att förbättra förutsättningarna för företag och företagande inom de kulturella och kreativa branscherna.

Fyra övergripande insatser:

  • Samverkan för stärkta förutsättningar för företag i de kulturella och kreativa i branscherna.
  • Kartlägga, identifiera och mäta aktörer i Kalmar län.
  • Stärka kulturskaparnas villkor.
  • Internationalisering.

Så bidrar regionen till kvinnojourerna

I januari 2023 beslutade regionala utvecklingsnämnden att teckna en överenskommelse med länets tre kvinnojourer kring samverkan om det våldsförebyggande arbetet i Kalmar län. Länets kvinnojourer delar årligen på 1 250 000 kronor årligen under perioden 2023-2025. I det regionala utvecklingsuppdraget ingår att förebygga mäns våld mot kvinnor.

Just nu pågår kampanjen ”En vecka fri från våld” och kvinnojouren var på plats under sammanträdet för att berätta hur stödet från Region Kalmar län hjälpt organisationen. Samverkan är ett stöd för kvinnojourerna i att kunna hålla stödsamtal, stödchat, plus information och utbildningar till exempelvis skolpersonal, elever, anhöriga och arbetskollegor. Dessutom har stödet hjälpt till så att kvinnojourerna har kunnat anställa fler medarbetare.  

Nämndinitiativ

I ett nämndinitiativ vill Moderaterna att Region Kalmar län bland annat reviderar riktlinjer så att stödet för obemannade livsmedelsbutiker kan nå fler än idag och på det sättet förhindra fler nedläggningar. I svaret konstateras att det på nationell nivå pågår en översyn av regelverket och regionen deltar i arbetet med att ta fram riktlinjer som rör möjlighet till särskilt driftstöd till obemannade butiker. Regionala utvecklingsnämnden kommer göra ett påverkansarbete nationellt vid behov. I ett nätverk diskuterade Tillväxtverket nyligen riktlinjer kopplat till driftstödet. Exempelvis lades förslag som kan möjliggöra att obemannade butiker får särskilt driftstöd. Något Region Kalmar län är positiva till.

Uppdaterad 20 november 2024 Lämna synpunkter på innehållet