Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Illustration på en skulptör.
Pressmeddelande 2024-11-21

Kulturutövare belönas av Region Kalmar län

Region Kalmar län har utsett årets kulturstipendiater för 2024. På onsdagen fick sex kulturarbetare det glada beskedet att de belönas för sitt arbete.

2024 delar sex personer på 150 000 kronor inom de två kategorierna arbetsstipendium och belöningsstipendium. De utsågs under onsdagens regionala utvecklingsnämnd. Utdelningen av stipendierna sker vid kulturkonferensen på Oskarshamns kulturhus den 18 december.

Arbetsstipendium på 25 000 kronor

Vanni Jung Ståhle, Mönsterås kommun, är konstnär som arbetar med fotografi och som vill lyfta fram den ungdomskultur som finns på landsbygden. Hennes bilder är ofta tagna i Blomstermåla och med bilderna vill hon visa landsbygdens verklighet. Hon har utöver utställningar vunnit pris för sina bilder. Syftet med stipendiet är att få möjlighet att avsätta tid och resurser för att ge ut sin första fotobok, som ska åskådliggöra en del av allt det material hon samlat på sig om ungdomars kultur på landsbygden.

Elizabeth Kettley Cronfalk, Nybro kommun. Utgångspunkten i Elizabeths konstnärskap och verksamhet är hennes skapande och utifrån det verkar hon för att delta och bredda konstens roll, främst på landsbygden. De senaste åren har hon har deltagit i ett stort antal utställningar, engagerats i flera projekt och arbetat med konstpedagogik. Stipendiet vill hon använda till att öppna upp hennes ateljé för barngrupper och ge dessa en möjlighet att se hur en konstnär arbetar och att genomföra en workshop där de gemensamt ska undersöka vad konst kan vara.

Alice Máselníková, Västerviks kommun, är bildkonstnär och konstnärlig ledare. Hon är en av grundarna till det nätverkande projektet Artist-Run Network Europe samt till Flat Octopus, ett initiativ där konstnärer ställer ut i lägenheter. Med ett stipendium vill hon utveckla sitt konstnärliga skapande samt testa nya tekniker och material mot kommande internationella utställningar. Vidare vill hon skapa en mötesplats i Edsbruk, genom att öppna upp sin ateljé.

Lotta Grut, Kalmar kommun. Som dramatiker har Lotta en gedigen bakgrund och har skrivit ett stort antal pjäser för både barn och vuxna. Pjäserna har spelats i Kalmar län, nationellt såväl som internationellt. Syftet med arbetsstipendiet är att skriva en pjäs om konstnären Lotte Laserstein, en judisk flykting som kom till Sverige från Tyskland på 1930-talet, och som bosatte sig i Kalmar och på Öland. Pjäsen kommer handla om Lottes liv och skildra hennes konstnärskap, flykten till Sverige och livet här, med utgångspunkt i Lottes citat ”med räddningen till Sverige bröts mitt liv itu”.

Belöningsstipendium på 25 000 kronor

Rasmus Arvidsson, Mörbylånga kommun. Rasmus är sångare, låtskrivare och producent i bandet Avantgardet. Bandet släpper under hösten sitt tionde album och har sedan debutalbumet 2016 genomfört hundratals spelningar runt om i hela landet, blivit Grammisnominerade tre gånger och gett ut en bok. Rasmus har även fått pris som årets textförfattare av SKAP. Med ett belöningsstipendium hoppas regionala utvecklingsnämnden att Rasmus ska fortsätta sitt outtröttliga arbete med att tillgängliggöra sin musik samt att skriva, producera och spela in nytt material.

Margaretha Drottman, Oskarshamns kommun, är sedan många år engagerad och aktiv i Rudarevyn, en revy som har kommit att bli en central del i Högsby kommuns kulturella och sociala liv. Rudarevyn skapar möjligheter för gemensamma upplevelser och möjliggör för yngre generationer att ta del av lokal kultur, i eller nära hemorten.Regionala utvecklingsnämnden hoppas att detta belöningsstipendium ska uppmuntra Margaretha att fortsätta sitt engagemang för, och i, Rudarevyn kommande år.

Uppdaterad 21 november 2024 Lämna synpunkter på innehållet