
Satsning på barn och unga i länets landsbygder
Regionala utvecklingsnämnden har beslutat om inriktningen för projektbidrag till särskilda satsningar 2025. Fokus ligger på att öka social delaktighet och fysisk aktivitet för unga i länets landsbygder. Syftet är att motverka stillasittande och främja gemenskap genom meningsfulla fritidsaktiviteter.
Projektbidragen kommer att riktas mot initiativ som skapar trygga mötesplatser för barn och unga efter skoltid, där de kan utvecklas, bygga relationer och känna sig inkluderade. Något som är särskilt viktigt i Kalmar läns landsbygder, där tillgången till sociala aktiviteter kan vara begränsad. Det är också en åtgärd mot trenden med minskad social delaktighet och fysisk aktivitet.
Enligt de nya riktlinjerna kommer projektbidragen att kunna täcka upp till 80 procent av projektkostnaderna, för att stärka civilsamhällets resurser och långsiktiga hållbarhet. Utlysningen riktar sig till civilsamhällesorganisationer med länsövergripande verksamhet och förutsättningar att sprida och etablera nya aktiviteter.
Utlysningen har diskuterats i dialog med folkhälsoutvecklare, kulturutvecklare och det länsgemensamma nätverket för ungdomsfrågor som drivs av
Kommunförbundet Kalmar län. Den följer även den regionala utvecklingsstrategin och är i linje med Barnkonventionen och MUCF:s ungdomspolitiska arbete.
Regionen lämnar synpunkter på allmän trafikplikt
Region Kalmar län lämnar synpunkter på Trafikverkets rapport om ökat regionalt inflytande över flyglinjer med allmän trafikplikt. Bakgrunden är att regeringen gav Trafikverket i uppdrag att undersöka hur kommuner och regioner kan få större inflytande över flygtrafiken, både för statliga och icke-statliga linjer. Förslaget innebär att kommuner och regioner kan ansöka om att utöka trafikplikten för statliga linjer och införa allmän trafikplikt på icke-statliga linjer.
Region Kalmar län välkomnar förslaget om att få ett ökat inflytande över flygtrafiken, då flyget är en viktig faktor för regionens tillgänglighet och näringsliv. Särskilt för södra Kalmar län, där tillgängligheten till Stockholm är begränsad. Regionen betonar dock att de eventuellt ökade kostnaderna för upphandlad trafik kan påverka andra regionala verksamheter, såsom sjukvård och kollektivtrafik. Därför föreslår regionen att statliga bidrag införs för att stödja regioner vid förlorad flygtrafik.
Ärendet ska nu upp till regionstyrelsen för beslut.
Mer information

Karin Helmersson
Regionråd (C) med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik
karin.helmersson@regionkalmar.se 010-358 31 00