Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på en familjefest.
Nyhet 2024-09-04

Satsning för att få fler i screeningprogram för cancer

Ojämlikt deltagande i screening mot cancer är ett hinder mot att kunna upptäcka och behandla cancer tidigt. Nu görs en satsning för att nå så kallade svårnådda grupper.

Chanserna för överlevnad ökar vid tidig upptäckt av cancer. Det är anledningen till att det idag erbjuds flera olika program för cancerscreening. Men studier från Regionala cancercentrum i samverkan visar att deltagande är ojämlikt beroende på var i landet man bor och vilken utbildningsnivå man har.

Nationella studier har visat att personer som bor i socioekonomiskt svaga områden och utanför tätorter mer sällan deltar i screening än personer som bor i tätorter. Brist på information, språkbarriärer och kulturella aspekter kan också utgöra hinder för att delta i screeningprogrammen.

– Vi behöver sprida kunskap och öka förståelsen kring varför det är viktigt att delta och på så sätt får vi en jämlik sjukvård och kan rädda liv. Det finns idag väl utarbetade screeningprogram och värdet av screening är mycket stort, då cancer är lättare att behandla och chanserna att överleva är större vid tidig upptäck av sjukdomen, säger Jessica Eriksson, cancersamordnare i Region Kalmar län.

I årets kampanj ingår att nå fler utlandsfödda invånare. I Region Kalmar län skickas foldrar ut till bland annat regionens verksamheter, privata vårdgivare och flera olika mötesplatser. Dessutom kommer information att rulla på tv-skärmarna på Kalmar länstrafiks bussar. Informationen i foldrar och på bussarna är skrivna på somaliska, arabiska och lätt svenska. 

– Vi behöver hitta nya arbetssätt för att sprida kunskap och öka förståelse. Just nu pågår ett spännande arbete för att nå de personer som uteblir. Inom de närmaste åren kommer det att ske förändringar inom området, säger Jessica Eriksson.

I Kalmar län är det cirka 80 procent av de som erbjuds mammografi, screening för bröstcancer, som väljer att delta. För cellprov, screening för livmoderhalscancer, är motsvarande siffra i länet cirka 84 procent. 

– Vissa typer av cancer kan upptäckas och behandlas redan innan de ger symtom, där är screening avgörande. En av dessa är tjock- och ändtarmscancer, som vi erbjuder screening sedan drygt två år tillbaka i länet. Av de som hittills erbjudits att delta har drygt 60 procent valt att göra det. Varav vilka det sedan är cirka tre procent som påvisar blod i avföring och behöver följas upp ytterligare, säger Jessica Eriksson.

Regionala cancercentrum i samverkan gör kampanjen tillsammans med landets 21 regioner. 

Uppdaterad 4 september 2024 Lämna synpunkter på innehållet