
Samverkansavtal för samordning och planering vid höjd beredskap
I händelse av höjd beredskap eller krig ska Sveriges 21 regioner fortsätta sina vanliga uppdrag samtidigt som de stöttar Försvarsmakten, särskilt inom hälso- och sjukvård. Regionstyrelsen sa på tisdagen ja till ett nytt samverkansavtal.
För att klara av uppdraget vid höjd beredskap eller krig krävs att regionerna planerar och samordnar sina resurser tillsammans. Samordningen kommer att ske genom en ny organisation, Nationell samordning och planering av hälso- och sjukvård inför höjd beredskap och krig (NSPL).
Region Kalmar län har beslutat att delta i det regiongemensamma arbetet, vilket även övriga regioner väntas att göra.
Bakgrunden är den pågående uppbyggnaden av Sveriges totalförsvar, där en samordnad nationell förmåga, inklusive samarbete med NATO-allierade, är avgörande. Regionernas roll är central för att säkerställa viktiga samhällsfunktioner både i fredstid och vid höjd beredskap. För att möta dessa krav behövs en gemensam struktur för planering och samordning, vilket dagens beslut om NSPL syftar till att åstadkomma.
Region Uppsala blir ansvarig för den regiongemensamma beredningsfunktionen.
Det slutgiltiga beslutet tas i regionfullmäktige.
Valkretsar och mandat oförändrade
Det blir inga förändringar av länets valkretsar inför nästa års val till regionfullmäktige. Antalet mandat kommer också vara oförändrade, 67 stycken. Det föreslås regionfullmäktige godkänna vid sitt nästa sammanträde. Innan dess ska kommunerna i Kalmar län få tillfälle att yttra sig över frågan om valkretsindelning.
Helöppen hälsocentral i Oskarshamn
Region Kalmar län förstärker tillgängligheten till primärvård. Under hösten kommer en hälsocentral i Oskarshamn att ha öppet även under lördagar och söndagar. Det beslutade regionstyrelsen.
Senast 1 oktober ska Oskarshamn få en helgöppen hälsocentral med öppettiderna: lördagar 09-22 och söndagar 09-21, vilket är samma tider som i Västervik och Kalmar. Läs mer här.
Regionalt serviceprogram för landsbygden
Ett regionalt serviceprogram för Kalmar län har godkänts av regionstyrelsen. Serviceprogrammet är en revidering av det senaste regionala serviceprogrammet som antogs 2020.
Det regionala serviceprogrammet är ett strategiskt verktyg för att stärka och säkerställa tillgången till grundläggande kommersiell service i länets landsbygder. Genom samordning, riktade insatser och stöd till servicegivare ska programmet bidra till långsiktigt hållbara och levande landsbygder. Grundläggande kommersiell service innefattar dagligvaror, drivmedel och ombudsfunktioner för post-, apotek- eller betaltjänster.
I programmet finns tre prioriterade insatsområden med mål och exempel på insatser beskrivna. Insatsområdena handlar om att stärka servicegivare och synliggöra den lokala servicens betydelse, integrera service i samhällsplanering och stärka samverkan samt att öka kunskap och innovation.
Tillgänglighetssiffror för Region Kalmar län
Tillgängligheten till vård i Region Kalmar län ligger i fler avseenden på en stabil nivå.
Primärvården hade i mars en bättre tillgänglighet än snittet i landet. 90 procent av patienterna som vände sig till sin hälsocentral fick träffa medicinsk personal inom tre dagar. Motsvarande rikssiffra var 85 procent. 100 procent av de som sökte sig till barn- och ungdomshälsan i mars fick tid inom tre dagar. Så har det sett ut under hela 2025.
För 1177 på telefon var medelväntetiden 22 minuter i mars, vilket är samma som februari, men 7 minuter längre än vid samma period 2024. 29 procent av samtalen i mars besvarades inom måltiden 9 minuter, det kan jämföras med 44 procent i mars ifjol.
Nästan 74 procent av patienterna i Kalmar län hade i mars en tid till operation/behandling vid länets sjukhus inom vårdgarantins 90 dagar. Motsvarande siffror för första besök var 85 procent i jämförelse med 70 procent nationellt. När det gäller återbesök inom medicinskt måldatum ligger Region Kalmar län i paritet med genomsnittet för landet på 80 procent.
På akutmottagningen i Västervik, i mars, hade 84 procent anlänt och lämnat akutmottagningen inom fyra timmar. Siffran i Oskarshamn var 83 procent och i Kalmar 64 procent. Snittet i Sverige låg på 54 procent.
91 procent av patienterna till barn- och ungdomspsykiatrin fick tid för första besök inom 30 dagar i mars. Det kan jämföras med snittet i riket som ligger på 50 procent.
När det gäller vuxenpsykiatrin fick 92 procent tid till första besök inom 90 dagar i mars.
Mer information

Angelica Katsanidou
Regionråd (S) med ansvar för regionövergripande frågor och ekonomi
angelica.katsanidou@regionkalmar.se 010-358 31 02