Förslag på nya regler inom serviceresor
Under dagen godkände kollektivtrafiknämnden förslag på nya regelverk för färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor.
De ändrade regelverken samlas i ett nytt dokument som går under namnet Regional plan för särskilda persontransporter. Den nya planen omfattar förändringar av både regler och avgifter i färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor. Slutgiltigt beslut i frågan fastställs av regionfullmäktige i november.
De nya regelverken innehåller bland annat förslag på både höjda och sänkta avgifter i färdtjänsten. Priset för en färdtjänstresa i en zon blir 20 procent högre jämfört med idag som är 36 kronor. För sjukresor höjs egenavgiften till 155 kronor i stället för 125 kronor. Högkostnadsskyddet ändras till 3 080 kronor från tidigare 2 250 kronor. Milersättning för resor med egen bil till planerade vårdbesök begränsas till personer som är i behov av frekventa och omfattande behandlingsinsatser. Samtidigt höjs milersättningen från 12 kronor till 25 kronor per mil.
Förändringarna är tänkta att börja gälla den 1 januari 2025 och möjliggör fortsatt utredning av tidtabellstyrd färdtjänst och handläggning av sjukintyg för resor till och från vård med servicefordon. Ett eventuellt framtida införande av tidtabellsstyrd färdtjänst kräver dock ett ytterligare separat politiskt beslut i nämnden.
Regionala planen för särskilda persontransporter är en del i effektiviseringsarbetet för att Kalmar länstrafik på lång sikt ska uppnå en ekonomi i balans. Förändringarna förväntas innebära en effektivisering och intäktsökning på cirka 8–10 miljoner kronor årligen för Kalmar länstrafik.
Ekonomisk rapport
Kalmar länstrafiks ekonomiska rapport från augusti är 8 miljoner kronor bättre jämfört tidigare rapport. Det beräknade underskottet för helåret 2024 är nu 47 miljoner kronor jämfört med 55 miljoner kronor i den tidigare rapporten. Likt tidigare är trafikkostnaderna den del som tynger budgeten.
Sommarlovsbiljetter 2024
Sju av länets kommuner valde att köpa sommarlovsbiljetter till sina skolungdomar som slutade årskurserna 6-9 i grundskolan och årskurs 1 och 2 i gymnasieskola. Totalt aktiverades 82 procent av biljetterna och varje aktiverad biljett blippades i snitt 33 gånger.
Jämfört med förra året var det lika stor andel av eleverna som valde att aktivera sina biljetter. Varje elev gjorde i snitt tre färre resor under sommaren 2024 jämfört med 2023. Sammantaget blippades sommarlovskorten över 287 000 gånger för ungdomarnas resor.
Peter Vretlund
Regionråd (S) med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik
Skicka e-post 010-358 31 01