Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på en traktor på ett fält.
Pressmeddelande 2024-08-21

Regionen dubblar investeringsstödet

Regionala utvecklingsnämnden sade på onsdagen ja till att höja investeringsstödet.

Syftet med investeringsstödet är att stimulera nyinvesteringar i företag och genom det möjliggöra hållbar tillväxt och utveckling i länet. Stödet infördes sommaren 2022 med ett maxbelopp på 300 000 kronor. Nu säger regionala utvecklingsnämnden ja till att höja maxbeloppet till 600 000 kronor rörande stöd till nyinvesteringar i byggnationer, maskiner och inventarier.  

Sedan investeringsstödet infördes har totalt 33 ansökningar beviljats stöd till ett värde av sammanlagt 7,5 miljoner kronor, vilket bidragit till att företagen nyinvesterat till ett sammanlagt värde av drygt 90 miljoner kronor i länet. Drygt 40 procent av de beviljade ansökningarna har fått det tidigare maxbeloppet. Exempelvis har stödet använts till utbyggnad av produktionslokaler och nyinvesteringar i maskiner för att skala upp eller effektivisera produktioner.

Investeringsstödet kan beviljas med som lägst 20 000 kronor och nu upp till 600 000 kronor.

Ja till ny jämställdhetsstrategi

Regionala utvecklingsnämnden klubbade igenom ”Ett jämställt Kalmar län – En regional strategi 2024–2027”.

Strategin har tagits fram av Länsstyrelsen Kalmar län i samverkan med Region Kalmar län, Kommunförbundet Kalmar län, myndigheter och kommuner. Arbetet i strategin utgår från sex övergripande nationella jämställdhetspolitiska mål. Dessutom finns ett regionalt delmål, plus fem fokusområden som är kopplade till länets utmaningar.

Prioriterade fokusområden i Kalmar län är:

  • Ekonomisk jämställdhet och jämställd arbetsmarknad.
  • Jämställdhet och jämlikhet inom civil beredskap.
  • Utrikesfödda kvinnors etablering på arbetsmarknad.
  • Jämställd hälsa.
  • Bekämpa och förebygga män och pojkars våld mot kvinnor och flickor.

Det regionala delmålet handlar om att verksamheter i Kalmar län ska bedriva ett systematiskt arbete med jämställdhetsintegrering.

Strategin ska nu upp på regionstyrelsen för beslut.

Miljoner till Skogens kraft

Västra Götalandsregionen projektet Skogens kraft 2.0 tilldelas drygt 1,6 miljoner kronor i projektmedel.

2019–2022 drevs ett projekt kallat ”Skogens kraft” i Småland och på Gotland. Det nya projekt bygger på det tidigare och dessutom på en förstudie som gjorts av Skogsstyrelsen i Västra Götaland 2023, både projektet och förstudien visade på att skogligt mångbruk har potential att bidra till en starkare ekonomi och arbetstillfällen på landsbygden. Skogens kraft 2.0 syftar bland annat till att stärka mångbrukarnas identitet och framtidstro, öka kunskapen och förändringsviljan, samt utveckla jämställda nätverk. Projektet ska följa deltagande företag, stödja dem i att utveckla nya affärsmöjligheter och analysera kunskaps- och stödsystem.

Motion

I en motion vill Moderaterna starta ett arbete för att undersöka möjligheterna att få till en tåghållplats vid Kalmar Öland Airport. I svaret pekas bland annat på stora kostnader för ett sådant bygge, att enbart Krösatåg skulle kunna stanna där, plus att reseunderlaget ses som relativt litet. Dessutom pekas på att busslinje 402 idag trafikerar flygplatsen med intervallet var tionde minut. Motionen ska nu upp regionfullmäktige.

Uppdaterad 22 augusti 2024 Lämna synpunkter på innehållet