Fokus på länets vägar och järnvägar
Regionala utvecklingsnämnden sade på onsdagen ja till handlingsprogrammet för transportinfrastruktur 2024–2029.
Fokus på E22, Kust till kustbanan och Stångådals- och Tjustbanorna anses centrala för Kalmar läns infrastruktur. Inom dessa områden bedöms ytterligare insatser behövas.
När det gäller E22 är målet att den på sikt blir en mötesfri 100 km-väg från Trelleborg till Norrköping, vilket i Kalmar län innebär åtgärder för genomfart Mönsterås och Verkebäcksbron. Dessa bör komma med i den nationella planen. Bergkvara, Nygård–Gladhammar samt Gladhammar-Verkebäck ska fortsatt finnas med i kommande nationell plan.
När det gäller Kust till kustbanan samt Stångådals- och Tjustbanorna önskas förbättringar av olika slag. På Kust till kustbanan handlar det bland annat om kapacitetshöjande insatser på Emmaboda station, Kalmar Central, dubbelspår Växjö-Alvesta och nya mötesspår längs sträckan. På de regionala banorna handlar det exempelvis om att mötesspår mellan Kalmar-Blomstermåla och triangelspår i Berga tas med i nationella planen.
Efter en remissrunda hos bland annat länets kommuner, grannregioner och statliga myndigheter har programmet kompletterats efter de synpunkter som kommit in.
Handlingsprogram transportinfrastruktur ska sätta ramarna för en gemensam politisk prioritering av insatser på kort och lång sikt för förbättrad infrastruktur, för såväl Region Kalmar län som samtliga kommuner i länet.
Nu går handlingsprogrammet vidare till regionfullmäktige för beslut.
Ansökan om utökat statligt kulturstöd
Region Kalmar län vill ha ett ökat statligt stöd på 2,9 miljoner kronor för statens medfinansiering av den regionala kulturverksamheten i länet. Det framgår av den framställan till Statens kulturråd som regionala utvecklingsnämnden tog beslut om på onsdagens sammanträde.
Region Kalmar läns kulturplans kulturpolitiska prioriteringar 2025-2028:
- Kultur i hela länet med bredd och spets
- Barns rätt till kultur
- Stärka kulturskaparnas villkor
- Främja kulturens roll för hållbar regional samhällsutveckling.
Pengar ska gå till följande verksamheter:
Bild och form
Designarkivet: 500 000 kronor.
Kalmar konstmuseum: 500 000 kronor.
Virserums Konsthall: 500 000 kronor.
The Glass Factory: 100 000 kronor.
Hemslöjd
Kalmar läns Hemslöjdsförening: 200 000 kronor
Litteratur
Litteraturnod Vimmerby: 500 000 kronor.
Scenkonst
Riksteatern Kalmar län: 100 000 kronor.
Museum
Västerviks Museum: 500 000 kronor.
Tre projekt delar på 5,3 miljoner kronor
Tre olika projekt får dela på totalt knappt 5,3 miljoner kronor i så kallade 1:1-medel om bidrag till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken. I samtliga fall rör det sig om en delfinansiering medan andra aktörer står för resterande del.
- Regionala utvecklingsnämnden säger ja till att Center for Energy and Environment, CEE, tilldelas knappt 2,7 miljoner kronor. Bakom ansökan står Linnéuniversitet tillsammans med föreningen Goda hus. Vid projektets slut är målet att ha lagt grunden för ett center som främjar konkurrenskraft och hållbar omställningsförmåga hos små och medelstora företag inom energi och byggd miljö.
- Additivt Teknikcenter får högst 1,75 miljoner. Projektet syftar till att med additiv tillverkning, 3D-printing, utnyttja samhällets restflöden för att minska behovet av nyutvunnet material. Målet är att öka kompetensen hos hundra företag. Additivt teknikcenter är ett kommunalt utbildnings- och utvecklingsbolag i Hultsfred.
- Drygt 832 000 kronor går till projektet Etableringssamverkan 2.0. Projektet söks av Region Kalmar län och genomförs i nära samverkan med länets kommuner och näringslivsenheter. Målet är att med stöd av en regional struktur och ett samlat värdeerbjudande, skapa ökad attraktion och fler företagsetableringar i länet.
Projekten har även sökt finansiering från europeiska regionala utvecklingsfonden.
Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län
Regionala utvecklingsförvaltningen har reviderat Relevant, strategin för hur skolan och kulturväsendet ska samverka i Kalmar län.
För många barn och unga är skolan den viktigaste arenan för mötet med ett brett spektrum av konst, kultur och kulturarv. Detta innebär att skolans och kulturföreträdarnas möjligheter att samarbeta är avgörande för elevers likvärdiga tillgång till kultur.
I skolkulturstrategin Relevant formuleras de olika parternas uppdrag med syftet att säkerställa att alla elever i förskola, grundskola, gymnasium och anpassad skola i Kalmar län har rätt att vara deltagare i, konsumenter och producenter av kultur. Detta arbete sker i nära samarbete mellan länets kommuner, de regionala kulturverksamheterna, Region Kalmar län samt Linnéuniversitetet.
Karin Helmersson
Regionråd (C) med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik
Skicka e-post 010-358 31 00