E-cigaretter och vitt snus fortsätter öka bland länets 13-åringar
På två år har andelen elever i årskurs 7 som använder e-cigaretter ökat med 73 procent. Det visar Region Kalmar läns årliga Tobaksfri duo-enkät som mäter länets högstadieelevers nikotin- och tobaksanvändning.
Trenden med ett ökat användande i årskurs 7 går fler år tillbaka och ökar för varje år, och då är det specifikt e-cigaretter och vitt snus det gäller.
– Det är alarmerande siffror för årskurs 7, men vi får rapporter om att debuten av e-cigaretter och vitt snus sker ännu tidigare, redan på mellanstadiet bland 12-åringar. Många 13-åringar kan idag alltså bruka starkare produkter än sina föräldrar, vilket är helt uppseendeväckande, säger Johanna Reuterving Smajic, folktandvårdens folkhälsoklinik.
Många ungdomar lockas av att produkterna har snygga förpackningar, smakar godis och framför allt att influencers gör reklam för dem.
– Det får produkterna att verka harmlösa, vilket är totalt vilseledande. De innehåller mycket höga halter nikotin, mycket mer än cigaretter och brunt snus, vilket gör att man snabbare blir beroende och får svårare att sluta, Johanna Reuterving Smajic.
Den mest populära nikotin- och tobaksprodukten i årskurs 7 bland både tjejer och killar är e-cigaretter, där 82 procent av de som använder någon form av nikotin- och tobaksprodukt använder e-cigaretter. Motsvarande siffra för tre år sedan var 36 procent. På andra plats kommer vitt snus på 42,5 procent, sedan brunt snus på 37,5 procent och till sist cigaretter 25,5 procent.
– Nikotin är ett gift och skadar fram för allt den växande hjärnan. Risken för exempelvis psykisk ohälsa samt inlärnings- och koncentrationssvårigheter ökar. Dessutom blir hjärnan mer mottaglig för andra typer av droger. Men det kan också leda till hjärt-kärlsjukdomar och ökad benägenhet till blodproppsbildning. Vi är oroade över vilka skador på hälsan det innebär för dessa barn och ungdomar som utsätter sina kroppar för så höga halter av nikotin i så tidig ålder.
I årets Tobaksfri duo-enkät inkom inte tillräckligt med svar för årskurs 8 och 9, för att kunna presentera ett representativt resultat. Dock visar tidigare års resultat samt årets siffror för de båda årskurserna ändå samma trend som statistiken på nationell nivå, det vill säga att användningen av e-cigaretter och vitt snus bland ungdomar i åldern 13-19 år ökar stadigt för varje år.
Mer information
Johanna Reuterving Smajic, folktandvårdens folkhälsoklinik: 010-358 66 38, johanna.smajic@regionkalmar.se