Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på entrén till Oskarshamns sjukhus.
Nyhet 2025-04-16

Arbetet pågår - Oskarshamns sjukhus ska utvecklas till närsjukhus

Just nu pågår ett antal förändringsarbeten för att anpassa hälso- och sjukvården till framtida utmaningar. Ett av dem är att utveckla Oskarshamns sjukhus till ett närsjukhus. Detta görs efter ett politiskt beslut 2024.

När patienter får rätt vård på rätt vårdnivå kan både kvalitet och effektivitet öka. Antalet besök på länets akutmottagningar kan i många fall minska genom att patienter får den vård de behöver på sin hälsocentral och inte via ambulans eller akutmottagning.

– Nu har vi börjat arbeta efter ny rutin där primärvården ska ha kontakt med patienter som hamnat på fel vårdnivå. Det är relativt vanligt att patienter har varit på akuten eller i kontakt med ambulans där vi kan se att primärvården hade varit bästa vårdnivån, säger Niklas Föghner, primärvårdsdirektör.

Större arbete pågår

Akutmottagningen i Oskarshamn har sedan många år tillbaka en begränsning i vilka patienter de har möjlighet att ta emot. I dagsläget bedöms många akutfall ha behov av att köras direkt till Västervik eller Kalmar. Just nu pågår ett större arbete för att ersätta dagens medicinakut i Oskarshamn med andra arbetssätt som bygger på begreppet närsjukvård.

– Arbetet innebär att hälsocentralerna, sjukhusets avdelningar och kommunerna tillsammans ska skapa nya arbetssätt som bygger på samverkan. Det kan till exempel vara att de mest sköra patienterna får komma in direkt till medicinkliniken i stället för att behöva vänta på akutmottagningen. Oskarshamns sjukhus har sedan lång tid tillbaka ett bra samarbete med hälsocentraler och kommuner. Därför är det särskilt bra att utvärdera arbetssätt i Oskarshamn som sedan kan spridas över länet, säger Niklas Föghner.  

Förändringarna ger också möjlighet att bygga upp slutenvårdsplatser för rehabiliteringspatienter med komplexa behov.

Utökade öppettider

Samtidigt sker arbete för att stärka och tydliggöra primärvården som första ingång till vården. En del i detta är att tillgängligheten på länets hälsocentraler har stärkts sedan årsskiftet. Öppettiderna har utökats till 07.30-17.00 varje helgfri vardag och vissa hälsocentraler har öppet även på helgen.

– När man har frågor om sin hälsa, är sjuk eller behöver råd så är det bästa man kan göra att ta kontakt med sin hälsocentral, avslutar Niklas Föghner.

FAKTA: Demografisk utveckling

Befolkningens samlade behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg väntas bli allt större under de kommande 20 åren. Andelen äldre ökar samtidigt som personer i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. Hälso- och sjukvården behöver utveckla mer effektiva arbetssätt och samverkan mellan sjukhusvård, primärvård och kommunernas vård och omsorg behöver stärkas. 

Uppdaterad 16 april 2025 Lämna synpunkter på innehållet