Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Margareta Sandström, distriktssköterska

Möt Margareta Sandström, distriktssköterska

Margareta Sandström valde att flytta från Stockholm till Kalmar län – allt för att kunna arbeta inom en sjukvård som verkligen satsar på patienten.

Margareta är sjuksköterskan som bestämde sig för att vidareutbilda sig till distriktssköterska, vilket innebär att hon kan arbeta inom bland annat primär- och skolhälsovård. Hon har arbetat både privat och i landstingsregi, men kände alltid att hennes anställning i Stockholms län inte var det hon sökte. Därför flyttade hon söderut och dåvarande Landstinget i Kalmar län blev hennes nya arbetsgivare. Det är ett val hon inte har ångrat.

– Här upplever jag verkligen att man sätter patienten i centrum och man har en framåtanda och ett utvecklingstänk som jag saknat tidigare. Jag slipper tulla på mina etiska fundament till förmån för arbetsgivarens orimliga besparingsiver, vilket jag upplevt tidigare.

Margareta arbetar bland annat med hälsovård och livsstilsförändringar. Hon känner att alla de spännande möten man gör dagligen, samt att hennes uppgifter är så varierande är det som gör hennes arbete så roligt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

På morgonen sitter vi alla sjuksköterskor i telefonrådgivning och bokning. Efter det har jag distriktssköterskemottagning där jag gör olika typer av bedömningar, såromläggningar, suturtagningar. injektioner, etc. Jag har också förskrivningsrätt på vissa läkemedel vilket innebär att jag skriver en del recept. Efter lunch arbetar jag som regel med livsstilsförändringar och stödjande, vårdande samtal.

Hur ska man vara för att passa in i rollen som distriktssköterska?

Det är nog en fördel och skapar en större trygghet om man har en hel del erfarenhet med sig när man arbetar som jag, men med en öppenhet och lyhördhet, ett bra patientbemötande och ett helhetstänk så kommer man långt.