Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Möt Henrik Nelson, distriktsläkare

Möt Henrik Nelson, distriktsläkare

På Kvarnholmens hälsocentral arbetar Henrik Nelson som distriktsläkare.

Efter att ha studerat i både Umeå och Köpenhamn slog sig Henrik slutligen ner i Kalmar för att slutföra sin läkarutbildning. Och här har han blivit kvar. En vanlig dag för Henrik är sällan den andra lik, men kontakten med patienterna står alltid i fokus.

– Det hinner aldrig bli tråkigt på en arbetsdag eftersom jag oftast har fullt upp. Många patientmöten ger mycket energi tillbaka och att kunna hjälpa någon att fatta bra beslut eller förhoppningsvis förbättra sin hälsa känns ju förstås bra.

Vad är utmaningen med dina arbetsuppgifter?

Att i mötet och samtalet med patienten förstå vad som är problemet för just den personen och behandla eller vägleda rätt. Patienterna som kommer till mig kan ju lida av vad som helst och det vet man aldrig i förväg. Ibland är det enkelt men ofta är det en stor utmaning och kan ta flera år innan man hittar rätt. Att hålla sig uppdaterad inom i princip alla medicinens områden är också en stor utmaning.

I sitt arbete tillbringar Henrik mycket tid med patienter på hälsocentralen, men han har många fler strängar på sin lyra. Som medicinskt ansvarig läkare måste han ta sig an många administrativa uppgifter, men även hembesök och att ansvara för patienter på äldreboende och Barnhälsovården står på agendan.

– En stor utmaning är att få tiden att räcka till för de som vill komma och för övriga arbetsuppgifter.

Hur ska man vara för att passa in i din roll?

Man måste vara nyfiken på människor och på att vilja lära sig mera, det tror jag är det viktigaste. Det är också nödvändigt att kunna växla arbetstempo och ändå behålla lugnet. Ett stort mått av flexibilitet och förståelse för att människor är väldigt olika och därmed har olika behov tror jag också är viktigt.