Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Olika typer av e-cigaretter.

Användningen av e-cigaretter ökar bland länets 13-åringar

I detta nyhetsbrev: Vi presenterar den senaste statistiken för årskurs 7 i Kalmar län, hur nikotin- och tobaksanvändningen ser ut bland eleverna samt fakta om e-cigaretter och vilken skada det innebär för kroppen.

Olika typer av e-cigaretter

På två år har andelen elever i årskurs 7 som använder e-cigaretter ökat med 73 procent. Trenden med ett ökat användande i årskurs 7 går fler år tillbaka och ökar för varje år, och då är det specifikt e-cigaretter och vitt snus det gäller. 

"Många 13-åringar kan idag bruka starkare produkter än sina föräldrar"

Johanna Reuterving Smajic

Johanna Reuterving Smajic som arbetar med Tobaksfri duo berättar om den skrämmande trenden: 

- Det är alarmerande siffror för årskurs 7, men vi får rapporter om att debuten av e-cigaretter och vitt snus sker ännu tidigare, redan på mellanstadiet bland 12-åringar.

De lockas av att produkterna har snygga förpackningar och smakar godis, och framför allt att influencers gör reklam för dem. Det får produkterna att verka harmlösa, vilket är vilseledande. De innehåller mycket höga halter nikotin, mycket mer än cigaretter och brunt snus, vilket gör att man snabbare blir beroende och får svårare att sluta.

Många 13-åringar kan idag alltså bruka starkare produkter än sina föräldrar, vilket är uppseendeväckande. Vi är oroade över vilka skador på hälsan det innebär för dessa barn och ungdomar som utsätter sina kroppar för så höga halter av nikotin i så tidig ålder, säger Johanna.

E-cigaretter mest populärt

Den mest populära nikotin- och tobaksprodukten i årskurs 7 bland både tjejer och killar är e-cigaretter, där 82 procent av de som använder någon form av nikotin- och tobaksprodukt använder e-cigaretter. Motsvarande siffra för tre år sedan var 36 procent.  

På andra plats kommer vitt snus på 42,5 procent, sedan brunt snus på 37,5 procent och till sist cigaretter 25,5 procent.

Fakta nikotin: skadar den växande hjärnan

  • E-cigaretter och vitt snus innehåller ofta höga halter av nikotin - högre än brunt snus och cigaretter.
  • Nikotin är ett gift och skadar fram för allt den växande hjärnan.
  • Nikotin ökar risken för exempelvis psykisk ohälsa samt inlärnings- och koncentrationssvårigheter.
  • Nikotin gör hjärnan mer mottaglig för andra typer av droger och alkohol.
  • Nikotin kan också leda till hjärt-kärlsjukdomar och ökad benägenhet till blodproppsbildning.
  • Även luftvägarna och lungorna tar skada, precis som vid vanlig rökning. Ny forskning visar ett samband mellan e-cigarettanvändning och ökad risk för astma och kol. Ångan från e-cigaretterna påverkar cellernas reparationsförmåga och lungvävnaden får skador.

Hör Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus, som forskat kring hur nikotinet i e-cigaretter påverkar kroppen i en ny film på 1177.se.

Magnus Lundbäck, hjärtläkare pratar inför kameran.

Prata med ditt barn om tobak och nikotin så här

Du som vårdnadshavare är viktig för ditt barn i fråga om att sätta gränser, vara en förebild och vara den som vågar ställa de nyfikna frågorna. Forskning visar att ett förbud blir en ”godkänd” anledning att tacka nej och enklare att stå emot grupptryck. Din kunskap och aktiva ställningstagande kan vara avgörande.
>> Prata med ditt barn om nikotin och tobak så här