Cecilia Fridolfsson, biomedicinsk analytiker
Cecilia Fridolfsson arbetar som biomedicinsk analytiker (BMA) på Fysiologiska kliniken, Länssjukhuset i Kalmar.
Hon beskriver arbetet som väldigt omväxlande och med möjlighet till utveckling genom hela yrkeslivet.
– BMA-yrket kan sammanfattas med att du gör analyser. Det är bara inom klinisk fysiologi som BMA har patienter och då tittar vi på alla fysiologiska förlopp i kroppen, t. ex. hur hjärtat fungerar, hur lungorna fungerar, hur njurarna, matsäcken, matstrupen och urinblåsan fungerar. Det handlar om att vi gör olika organfunktionsundersökningar, säger Cecilia.
Det finns två inriktningar som du kan arbeta med som biomedicinsk analytiker. Den ena inriktningen är laboratoriemedicin och den andra är klinisk fysiologi. Inom klinisk fysiologi görs analyser direkt på patienten genom att titta på kroppens fysiologiska förlopp. Cecilia arbetar främst med ultraljud i olika former, t.ex. hjärtultraljud och ultraljud på blodkärl. Det används för att se efter om det är stopp eller trångt någonstans varför blodet inte kommer fram som det ska.
Till fysiologiska kliniken kommer patienter i alla åldrar. Kliniken utför mest ultraljud i olika former, vilket även innefattar kontroller av dialysfistlar.
– Det är mycket rörmokeri skulle jag vilja säga. Mycket flöde, tryck och pys i alla organ. Det handlar om blodflöden och att kolla trycket inne i hjärtat. Det är samma sak när vi analyserar sväljningsrörelsen i matstrupen.
En detektiv som lägger pussel
I över 30 år har Cecilia arbetat som BMA inom Landstinget i Kalmar/Region Kalmar län och hon trivs bra.
Vad är det med yrket biomedicinsk analytiker som lockar?
– Jag tycker att det är ett väldigt spännande arbete. Jag är lite som en detektiv som letar orsak till patientens besvär, vilket är som att lägga pussel för att kunna ställa rätt diagnos. Det är väldigt stimulerande att kunna hjälpa en patient och hitta rätt diagnos. Särskilt när jag får analysera och gå in på smådetaljer för att se om jag kan göra skillnad för patienten. Det roligaste med jobbet är att jag kan göra skillnad och känna att jag hjälper någon, säger Cecilia.
I jobbet som BMA på fysiologiska kliniken har Cecilia haft möjlighet att utvecklas genom att vidareutbilda sig inom hjärt- och kärlultraljud, nukleärmedicin och PET-kamera. Hon är också handledare och metodansvarig för flera metoder bl.a. för hjärtultraljud vilket är en stor metod på just den klinik där hon arbetar.
– Det finns alltid möjligheten att utvecklas genom att hålla på med forskning. Jag har en masterexamen i bild- och funktionsmedicin och är doktorand vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet. Nu arbetar jag ungefär halvtid med forskning, eftersom jag valt att doktorera för att kunna hitta/identifiera metoder för tidig upptäckt av kardiovaskulära förändringar hos unga med typ 1 diabetes.
Cecilia berättar att hon tror att de flesta som väljer att jobba som biomedicinska analytiker nog har ett intresse för medicinskteknisk utrustning i kombination med matematik, kemi, fysik och biologi.
Vilka egenskaper är bra att ha när du arbetar som en biomedicinsk analytiker?
– Du ska tycka om att jobba med patienter i alla åldrar och tycka om att arbeta med hög precision och noggrannhet. Det är bra om du är nyfiken och förstår orsak och verkan till patientens symtom, så att du kan förstå och leta på rätt ställe för att kunna ställa rätt diagnos. Att analysera även smådetaljer kan vara avgörande för diagnosen. Det roligaste med jobbet är att kunna göra skillnad, avslutar Cecilia med ett leende.