Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp

Hitta på sidan

Hitta på sidan
Närbild på skötare inom psykiatrin

”Här är det en väldigt jämlik arbetsplats”

Alva tog studenten från vård- och omsorgsprogrammet 2022 och jobbar nu som skötare inom psykiatrin.

- På avdelning 21 där jag jobbar observerar och stöttar jag patienterna i vardagen genom till exempel samtal och vardagliga aktiviteter. Jag har också en del kontakter med myndigheter.

Arbetsdagen börjar med en daglig rapport från sjuksköterska och i samband med det fördelas arbetsuppgifter ut. Det kan till exempel handla om att ta puls och blodtryck. Ibland jobbar Alva på psykakuten där hon bland annat tar emot patienter, tar parametrar, svarar i telefon och ger rådgivning.

I sitt jobb möter hon en bred grupp av patienter med olika typer av psykisk ohälsa och psykisk sjukdom.

- Här möter vi alla typer av människor med till exempel ångest, depression och missbruk. Man inser att psykisk ohälsa kan drabba vem som helst.

Alva jobbar i team tillsammans med sjuksköterska, kurator, psykolog och läkare, något hon beskriver som en styrka.

- Jag vet alltid vad jag har mina kollegor och kan fråga eller hämta stöd i dem. Här finns ingen hierarki utan det är en jämlik arbetsplats.

Alla nyanställda inom Vuxenpsykiatri norr går utbildningen Psyk-E bas, TERMA, HLR och brandutbildning. Därutöver får man lära sig mer om till exempel suicidprevention.

- Jobbet ger mig stor erfarenhet av bemötande av personer med olika typer av psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, det är något jag har nytta av i livet i övrigt också, avslutar Alva.

Fakta TERMA

TERMA står för terapeutiskt möte med aggression och är en metod för att förebygga och bemöta hot och våld i vården.

Fakta Psyk-E bas

Psyk-E bas är en serie kompetensutvecklingsprogram inom psykiatri där utbildningarna bygger på evidensbaserad kunskap i form av korta, filmade föreläsningar av Sveriges främsta experter inom sina respektive områden. Föreläsningarna är avsedda att användas i studiecirkelform där de är utgångspunkt för diskussioner och reflekterande lärande kopplat till egna erfarenheter i sammanhållna smågrupper.