Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Exempelbild

”Mycket handlar om att ingjuta hopp"

Att kunna hjälpa patienter att hitta sina styrkor och färdigheter för att kunna rehabiliteras tillbaka till ett liv i samhället. Det är en viktig del i arbetet inom rättspsykiatrin enligt sjuksköterskan Roger Andersson.

Roger har jobbat som sjuksköterska inom rättspsykiatrin i Västervik sedan 1995. I sitt arbete möter han patienter med skiftande diagnoser, tillstånd och behov vilket gör att arbetet blir omväxlande och utvecklande.

- Vi arbetar med hela människan – både med psykiatrisk och somatisk vård samt behandling. Det kan handla om bedömningar om hur patienten mår, kartlägga beteende, behandla ångest och depression eller jobba suicidpreventivt.
En arbetsdag innehåller ronder med läkarna, morgonsamling med alla patienter där man planerar dagen, behandlingar och dialog med patienter och olika professioner som arbetar med patienten.

- I rollen har du ett nära samarbete med andra sjuksköterskor, läkare, skötare, kuratorer, psykologer och medicinska sekreterare. Du samverkar också mycket med andra enheter inom vuxenpsykiatrin samt polis, kriminalvård, socialtjänst med mera.

Långsiktiga allianser med patienten

Personerna som kommer till rättspsykiatrin har olika bakgrund, åldrar och förutsättningar. En viktig del i vårt arbete är att hjälpa dem att hitta sina styrkor och färdigheter för att kunna rehabiliteras tillbaka till ett liv i samhället.

- Mycket handlar om att ingjuta hopp, i synnerhet bland unga patienter. Att flytta perspektivet från det negativa till det positiva. Vi hjälper dem att se styrkor hos sig själva och möjligheter framåt. Jag vill gärna förmedla till våra patienter att de ska ta detta som en erfarenhet, att lära sig något av detta som de kan använda i livet.
Inom rättspsykiatrin finns goda möjligheter att skapa en förtroendefull och långsiktig allians med varje patient. Men det bygger på att du har en icke-dömande attityd:

- För att kunna bygga en förtroendefull allians behöver du möta varje patient med värdighet, acceptans och respekt. Det kräver både självinsikt och mognad.