”Här skapas långa relationer till våra patienter"
Inom vuxenpsykiatrin möter man patienter inom ett väldigt brett spektrum – från psykisk ohälsa och livskriser till psykiatriska sjukdomar och suicidförsök. Så beskriver Ellen Kämpe, läkare inom psykiatrin, sitt arbete.
Ellen har arbetat som läkare i Vuxenpsykiatri norr under drygt ett och ett halvt år. Hon beskriver jobbet som väldigt brett och innefattande både det kroppsliga, psykosociala men också ekonomi, kultur, farmakologi och juridik. En ”vanlig” arbetsdag består av bedömning, utredning och behandling av patienter.
- Till skillnad från somatiken har vi inte så mycket utrustning utan det är vi själva som är redskapet. Jag diagnostiserar psykiatriska tillstånd genom samtal med patienten, med personer i patienternas omgivning och med hjälp av strukturerade diagnostiska instrument.
Behandlingsformer kan till exempel vara läkemedel, samtalsterapi och livsstilsförändringar. Arbetet görs i nära samarbete med sjuksköterskor, skötare, kuratorer och psykologer. Professioner som bidrar med olika kunskaper och infallsvinklar.
- Inom Vuxenpsykiatri norr har vi ett väldigt välfungerande samarbete inom och mellan olika yrkeskategorier, avdelningar, mottagningar men också mellan psykiatrin och övriga sjukhuset. Det är korta, effektiva kommunikationsvägar och dynamiska dialoger som gör det lättare för patienten. Det gör också vårt arbete bättre.
På arbetsplatsen skapas långa relationerna och som läkare lär man känna dem på djupet enligt Ellen.
- Jag möter patienter i olika stadier av sitt mående – från akutmottagningen till avdelning och därefter öppenvård. Det gör att jag ser vilken skillnad vi kan göra för en människa – från att de har den sämsta dagen i sitt liv till att de kan gå tillbaka till sin vardag igen.