"Att kunna göra skillnad i måendet känns väldigt betydelsefullt"
Inom Vuxenpsykiatri norr skapas en trygghet och kontinuitet då man följer patienten i hela vårdkedjan – från akutmottagningen till avdelning och därefter öppenvård. Så beskriver psykologen Annelie Nyman det unika med sin arbetsplats.
Annelie Nyman har jobbat som psykolog inom psykiatrin sedan 2015. Hon arbetar i dag både på mottagning och avdelning.
- Som psykolog jobbar jag med utredningar och gör bedömningar. Jag har också en konsultativ roll där jag bistår och stöttar till exempel läkare samt handleder personal inom bemötande och komplex problematik.
Vid behov görs fördjupade utredningar, till exempel personlighetsutredningar, utredningar kring kognitiv nedsättning och neuropsykiatriska utredningar. Dessa funktionsnedsättningar kan påverka patienten så att symtom förvärras och behandling försvåras.
- Utifrån vad vi kommer fram till kan jag ge rekommendationer till fortsatt behandling, bland annat inom öppenvård.
Samverkar med andra
Annelie jobbar både självständigt och i nära samarbete med ett tvärprofessionellt team med läkare, kuratorer, sjuksköterskor och skötare.
- Många av de patienter vi möter har väldigt komplex problematik och tillsammans lägger vi ett pussel för att förstå vad vi ska göra här och nu och för hur vi ska jobba framåt. En viktig del i detta är att ge patienten förståelse för varför de mår som de gör.
På Annelies arbetsplats finns en stark samverkan mellan olika yrkesgrupper.
På frågan om vad som är det bästa med att jobba inom psykiatrin svarar Annelie: variationen.
- Inom psykiatrin är ingen dag den andra lik. Det är ett jobb som är väldigt varierat.
Här möter vi patienter som mår som sämst. Att kunna göra skillnad i deras mående känns väldigt betydelsefullt.
Utbildning och kompetensutveckling är något som främjas och uppmuntras på arbetsplatsen.
- Jag har gått flera utbildningar och kurser inom mina år här och som psykolog är det otroligt viktigt med kompetensutveckling. Vi får även extern handledning för både neuropsykologiska utredningar och samtalsterapeutiska behandlingar, vilket jag anser är en förutsättning för att bedriva professionell specialistpsykiatrisk vård.