
Nutrition
Här finns information om rutiner för nutritionsarbete, kostråd till patienter, remissmallar, näringsdrycker, sondnäring, och koster på sjukhusen
Behandlingsstöd
-
Nutritionsriktlinje
Nutritionsriktlinje LKL är en landstingsgemensam riktlinje för arbetet med nutritionsvård.
I Nutritionsriktlinjen finns stöd för arbetet genom hela Nutritionsvårdprocessen. Syftet är att förebygga undernäring hos samtliga vuxna patienter, med särskild hänsyn till patienter som är 70 år och äldre.
-
Remiss till dietist
Här finns remissmallar som kan användas av legitimerad personal som jobbar i någon kommun eller på hälsocentral i Kalmar län:
Remissmall Kalmar
Remissmall Oskarshamn
Remissmall VästervikHär finns vägledning för dig som remitterar i Cosmic:
Remiss till dietist i Cosmic -
Guider för val av näringsdryck
Här har dietisterna samlat information om näringsdrycker.
Utbudet av näringsdrycker är stort och det kan vara svårt att veta vilken sort man ska välja. Därför finns några "Guider" som kan underlätta. Vi utgår ifrån hela det upphandlade utbudet och plockar fram några produkter med bra innehåll av energi och näring i förhållande till pris och volym.
Näringsdrycker grundsortiment
Konsistensanpassade näringsdrycker
Näringsdrycker för patienter på IVA
Laktosinnehåll i näringsdrycker
Rutiner vid förskrivning av näringsdrycker
Senaste upphandlingen gäller från 1 juni 2016
Upphandlade näringsdrycker
Upphandlade berikningsprodukterFör inneliggande patienter finns möjlighet att ordinera näringsdryck i journaldatasystemet Cosmic.
-
Sondnäring och Enteral nutrition
Sondnäring
Utbudet av sondnäring är stort och det kan vara svårt att veta vilken sort man ska välja. Därför har dietisterna gjort en guide som passar de flesta patienter.
Rutiner för sondnäring
Rutiner vid förskrivning av sondnäring
Rutiner vid sondmatning – vuxna
Rutiner för sondnäringspumpar
Allmän information om Compat Ella pumpenLäkemedel för enteral administrering via sond eller PEG Länsövergripande rutin för hur man bör göra med läkemedel när är patienten har sond eller PEG. Kan användas på sjukhusen och i kommunal sjukvård.
Sväljproblematik med risk för undernäring
Sväljningsbedömning En bedömning av patientens sväljförmåga bör alltid göras vid misstanke om sväljningsproblem, dysfagi
-
Patientkoster på sjukhusen i länet
Här hittar du information om de olika kosterna som finns på sjukhusen i länet.
Informationen är en vägledning för måltidsvärden som arbetar i avdelningsköket. Den kan också vara ett stöd för vårdpersonal i nutritionsarbetet på avdelningen. Vårdpersonal i kommuner och primärvård kan här få kännedom om vilka koster sjukhusen serverar.
Grundkoster:
Kost enligt nordiska näringsrekommendationer NNR-kost
Allmän kost för sjuka
Risk för undernäring/energi- och proteinrik kost
Recept på berikade mellanmål
NNR-mellanmålKonsistensanpassade koster:
Flytande kost
Timbalkost
Lättuggad kost/grov patékonsistensSpecialkoster:
Glutenfri kost
Laktosfri kost
Mat vid mjölkproteinallergiMat vid dialys
Mat vid diabetes
Proteinreducerad kost -
Munhälsa
En god munhälsa har stor betydelse för livskvaliteten, självkänslan och det sociala livet. Munhälsan påverkar förmågan att äta.
-
Mat- och vätskeregistrering
Mat- och vätskeregistrering är ett hjälpmedel för bedöma intaget av energi/kalorier och vätska.
Blanketterna här nedan kan användas för att notera vad patienten äter och dricker.
I Energiguiden finns uppgifter om hur mycket energi/kalorier maten innehåller. Observera att värdena för huvudrätter och desserter är beräknande efter maten på sjukhusen i Kalmar län.Mat- och vätskeregistrering, allmän
Blanketten passar till de flesta patienter.Mat- och vätskeregistrering, ERAS
Blanketten är framtagen för patienter i ERAS-projektet.Energiguide
Här finns uppgifter om hur mycket energi/kalorier maten innehåller. - Nutrition vid covid-19
Informationsmaterial
-
Information för omsorgspersonal - kostråd och utbildningsfilmer
Folder - Tips när patienten har liten aptit
Bästa knepet att locka fram aptiten
Föreläsning
Den viktiga maten - mellanmålets betydelse för äldre och sjuka
Praktiska tips på goda, lättlagade och energitäta mellanmål. Dietist Kerstin Arvidsson och nutritionssjuksköterska Monica Hellgren vid Landstinget i Kalmar län föreläser om kostens betydelse för äldre personer samt vid sjukdom.
Instruktionsfilmer
Förebygga och behandla undernäring
Film som riktar sig till omsorgspersonal. Beskriver hur man skapar näringsrika mellanmål och förebygger och behandlar undernäring hos äldre personer.
Del 1 - Förebygga och behandla undernäring
-
Information att ge vidare till patienter
Den viktiga maten
Allmän information om maten. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.Energi- och proteinrik mat
Tips på hur maten blir mer energirik. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.Energi- och proteinrika mellanmål
Tips på bra mellanmål. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.Tips för berikning av måltider
Tips på livsmedel att berika med. Till patienter med undernäring eller risk för undernäring.Kostråd för sårläkning
Till patienter med trycksår eller patienter som riskerar att få trycksår.Kostråd vid illamående
Tips för att underlätta ätande vid illamående.
Kontakt
-
Kontaktuppgifter
Har du synpunkter eller frågor, kontakta oss gärna:
Camilla Ed Sjöbäck, nutritionssjuksköterska, Kliniskt träningscenter.
Kerstin Arvidsson, dietist, Kalmar.
Annika Wendel, dietist, Oskarshamn.
Åsa Wernersson, dietist, Västervik.