Matvanor
Stöd och verktyg
-
Fakta om ohälsosamma matvanor
Hur våra matvanor ser ut påverkar risken att drabbas av folksjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar.
För vissa grupper är ohälsosamma matvanor mer riskfyllda än för andra, och för dessa är det särskilt angeläget med stöd för att äta mer hälsosamt. Exempel på sådana högriskgrupper är personer med övervikt, högt blodtryck, blodfettsrubbningar, depression eller ångest, schizofreni eller diabetes och personer som har haft en hjärtinfarkt.
-
Verktyg som stöd för hälsosamtalen
Verktyg som stöd för hälsosamtalen
Tallriksmodell enligt rekommendationer
Socialstyrelsens riktlinjer och stöd för samtal
Hälso- och sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor.
Socialstyrelsens riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor
-
Relaterat stödmaterial för personal och patient
Matwebben
HFS-nätverkets hemsida för hälsosam mat.Samtal och råd om bra matvanor. Ett utbildningsmaterial av Socialstyrelsen
www.sundkurs.se
Hälso- och sjukvårdspersonal kan hämta råd för sin rådgivning; enskilda individer kan hämta matidéer och tips för ökad rörlighet.Tema hälsa och livsstil på 1177.se
Nyckelhålet från Livsmedelsverket - enkelt att välja nyttigt