Ny rutin för inloggning i SmiNet

Efter flera års arbete är en ny systemversion av SmiNet nu lanserad.

Den stora förändringen i den nya versionen är att klinisk smittskyddsanmälan nu sker genom inloggning med SITHS e-legitimation i första hand. Det är en inloggningsmetod med hög säkerhet.

Det kommer också att finnas en möjlighet att logga in med så kallade gruppkonton som inte kräver SITHS. Det kommer även fortsättningsvis att vara möjligt att skriva ut och skicka in pappersanmälningar. Paragrafanmälningar kan nu göras elektroniskt vid inloggning med SITHS, men inte vid inloggning med ett gruppkonto.

Under en tid när systemet är nytt kommer det att vara öppet för inloggning under vardagar 8:00-16:30.

Du som har SITHS-kort

>> Här loggar du in i den nya versionen av SmiNet med ditt SITHS-kort. 

Du som inte har SITHS-kort

Vänd dig om möjligt till din lokala SITHS-organisation för att få ett SITHS-kort.
Har du inte möjlighet att få ett SITHS-kort måste du/din vårdenhet skaffa ett så kallat gruppkonto. Ett gruppkonto är gemensamt för alla på din vårdenhet. För att få ett lösenord till den nya versionen av SmiNet måste du/din vårdenhet kontakta oss på Smittskydd Region Kalmar län genom att mejla smittskydd@regionkalmar.se.

I meddelandet, ange tydligt att det handlar om SmiNetbehörighet samt:

  • Vilket namn din vårdenhet har i SmiNet samt det tidigare lösenordet
  • Ditt namn och telefonnummer
  • Din vårdenhets internpostadress om sådan finns
  • Om internpostadress saknas, ange postadress

För närvarande har vi på Smittskydd Kalmar län inte möjlighet att omgående lägga upp gruppkonton. Under tiden ber vi er som saknar inloggningsmöjligheter till nya SmiNet att göra era smittskyddsanmälningar via pappersblankett som hittas här: https://sminet3-prod.sminet.se

Blanketten skrivs ut och skickas med post till Smittskyddet i Kalmar län (Hus 17 Plan 2, Länssjukhuset, 391 85 Kalmar).

Om du ska göra en paragrafanmälan ska du göra enligt ovan men välja paragrafanmälan, blanketten skickas enligt samma rutin som ovan.

Har behandlande läkare brådskande uppgifter till smittskyddet tas kontakt via telefon. Gäller det brådskande uppgifter rörande covid-19 tas kontakt med smittspårningsenheten (covid-19) via telefon.

Reservrutin

Anmälan ska göras digitalt i första hand men inträffar störningar i systemet för att anmäla och anmälaren inte kan vänta med anmälan tills systemet fungerar igen finns det möjlighet att hämta en blankett i pdf-format (Region Stockholm) som skrivs ut och skickas med post till Smittskyddet i Kalmar län (Hus 17 Plan 2, Länssjukhuset, 391 85 Kalmar). Har behandlande läkare brådskande uppgifter till smittskyddet eller smittspårningsenheten (covid-19) tas kontakt via telefon.

Smittspårning covid-19

Smittskyddsläkaren har den 16 juni beslutat att Smittspårningsenheten ska smittspåra samtliga fall av covid-19 men måste informeras manuellt om varje fall som diagnosticeras. Vid positivt fynd av covid-19 handläggs patienten enligt riktlinjen Behandande läkares skyldighet vid bekräftat fall men med följande justeringar: 

  • Kontakta smittspårningsenheten per telefon 0480-44 80 03 för att överlämna smittspårningen.
  • Anmälningsplikten till smittskyddsläkaren ligger fortfarande hos behandlande läkare och information kommer om hur själva anmälan ska göras.

Kontakt

Frågor om den nya versionen av SmiNet kan skickas till:
Smittskydd funktionsbrevlåda

Smittskyddssjuksköterskor:

Ingrid Gunn 0480-845 37

Tina Danielsson 0480-845 30

Ann-Christine Sjölund 0480-384 94

 

Sidan uppdaterad 2021-09-17