Suicidpreventiva dagen 2021

Den 10 september går många aktörer i Kalmar län ihop för att gemensamt uppmärksamma suicid och för att minnas de som inte längre finns med oss.

Med anledning av WHO:s internationella suicidpreventiva dag den 10 september arrangeras ett flertal aktiviteter och evenemang - några fysiska, andra digtala - runt om i länet. Varmt välkommen att delta!

Oskarshamn

VÅGA FRÅGA - En digital föreläsning om hur du som medmänniska kan rädda liv. (Observera att evenemanget äger rum på onsdagen!) Föreläsningen är kostnadsfri och vänder sig till dig som arbetar som ledare i en förening i Kalmar län. Du har en viktig roll och kan göra skillnad för många människor!

Onsdag 8 september kl. 18:30-20:00
Microsoft Teams

Anmälan och mer information här

LJUSMANIFESTATION för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Ulrika Karlsson, lokal volontär för Suicide Zero och SPES, finns på plats med tända ljus i stadsparken tillsammans med Nicole Sandoval Dance som tolkar låtar i form av dans samt BirdNhead som bidrar med stämningsfull musik.

Fredag 10 september, från kl. 19:30
Stadsparken i Oskarshamn, lilla scenen

Mer information här

LJUSTÄNDNING vid kyrkor i Döderhults församling. Välkommen att tända ett ljus för de som inte orkade, för alla som kämpar och för oss som finns kvar.

Fredag 10 september, kl. 17-19
Kyrkor i Bockara, Döderhult, Kristdala och Påskallavik

Mer information här

Högsby

LJUSTÄNDNING för att uppmärksamma de som inte längre finns med oss. Vacker musik av Julia Wiel och information om suicidpreventiva veckan av folkhälsosamordnare Lena Vilander Hamnert. 

Fredag 10 september kl. 15:00
Tingshusparken vid kommunhuset i Högsby

Mer information här

Västervik

LJUSMANIFESTATION av Svenska kyrkan i Västervik i samarbete med Suicide Zero och SPES. Vi tänder ljus för alla dem som inte orkade, för de vi saknar, för alla som kämpar och för oss som finns kvar. Det blir andaktsstund, musik, poesi och ljuständning. Under kvällen finns möjlighet till samtal. 

Fredag 10 september, kl. 19-20
Gamla kyrkogården & S:t Markus kapell

Mönsterås

LJUSMANIFESTATION med ljuständning och livemusik med de lokala banden Carl Jörneklint & Vemodet samt Bluesettes

Fredag 10 september kl. 18:00-21:00
Mönsterås kyrka

Mer information här

Vimmerby

LJUSTÄNDNING med tal av lokala aktörer och finstämd musik. Under en kortare lunchceremoni (ca 15-20 min) sluter vi upp för att minnas de som inte längre finns men också för att få information om hur vi som medmänniskor kan bidra till att rädda liv. 

Fredag 10 september, kl. 12:15
Stora Torget i Vimmerby (utanför Rådhuset)

Kalmar

LJUSMANIFESTATION med föreläsning och musik av Kim Stranne. Han berättar om sin resa och hur löpningen till slut blev vägen ut ur den psykiska ohälsan ("Sår som inte blöder, en berättelse om läkning"). Charlotte G Brynielsson, chef för hållbarhet och strategi i Kalmar kommun, leder oss genom kvällen.  

Fredag 10 september kl. 18:30-20:00 (ca)
Larmtorget i Kalmar

Mer information här

UNG I KALMAR. Under hela vecka 36 fokuserar Ung i Kalmar på psykisk hälsa och hälsofrämjande aktiviteter på alla fritidsgårdar, ungdomshuset UNIK och fritidsfilialen Smedjan. Några exempel på det som erbjuds under veckan är film- och serievisning, bakning och fika, ta ut skapande ur temat och smycka fritidsgården, information, diskussioner och samtal. 

TIGRAR (FILMVISNING). Ronnie Sandahls internationellt hyllade film Tigrar avslutar veckan. En film om fotboll, kärlek och att jaga den stora drömmen - med livet som insats. En verklighetsbaserad skildring inifrån de stora arenorna, de drogfyllda festerna och de snabba bilarna. Men också berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. Snart är det inte längre en kamp om att vinna eller förlora, utan om att överleva.

Fredag 10 september, kl. 19-21 (OBS! UNIK har filmstart kl.18)
Nova Fritidsgård (ålder 12-18 år)
Kultur- och fritidsfilialen Smedjan (ålder 12 och uppåt)
Ungdomshuset UNIK (ålder 13-25 år)

Torsås

LJUSMANIFESTATION där alla är välkomna att delta för att uppmärksamma antalet personer i Kalmar län som tog sitt liv under 2020.

Fredag 10 september, kl. 8:30
Utanför Kommunhuset i Torsås

Digital nationell konferens

Kostnadsfri webbsänd konferens (arrangerad av NASP, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Mind, SPES, Suicide Zero och Suicidprevention i Väst) med fokus på suicidpreventiv samordning och samverkan. Förmiddagen bjuder på kortare föreläsningar, filmer och presentationer från profession, forskare och egenerfarna med paneldiskussioner och exempel på praktiskt arbete från olika håll i landet. Med gemensamma krafter kan vi rädda liv!

Fredag 10 september, kl. 9:00-12:30
Digitalt 

Mer information och anmälan (senast 8 sep) här