Läsplatta ger trygghet

2020-02-12

Mobil läsplatta ger trygghet med den palliativa patienten i hemmet.

Avdelning 30, geriatriska kliniken på Länssjukhuset i Kalmar arbetar sedan tidigare med Nova Board och nu har de även fått en läsplatta, Nova Tablet, som fungerar ute hos patienter som är anslutna till lasarettsansluten hemsjukvård, LAH.

Johanna Åkesson är sjuksköterska vid LAH sedan sex år och jobbar med palliativa patienter. Vad innebär det att ni nu kan använda de nya mobila läsplattorna utanför sjukhusets väggar?

- Det är en jättestor och positiv förändring för vårt arbete med de palliativa patienterna som vårdas i hemmet. Tidigare har vi försökt ha en dator med oss ut men det fungerande inte så bra eftersom det var osäkert att det inte alltid fanns wifi och dålig eller ingen internetuppkoppling. Det kändes väldigt otryggt att inte veta om man kunde använda den eller inte. Datorn var också rätt otympligt att ha med i en extra väska, då vi redan idag har stora väskor med läkemedel och annat viktiga läkemedelsmaterial med oss. Dessutom gjorde osäkerheten om datorn skulle fungera eller inte att vi skrev ut saker på papper, ex läkemedelslistan och dessutom fick vi anteckna för hand. Det kändes inte säkert och var inte effektivt. Fick man inte med sig rätt lapp eller behövde veta mer så fick man ringa in till en kollega som fick läsa upp vad som stod i journalen eller läkemedelslistan. Det slipper vi nu.

- Så ja, vi är överlyckliga över våra nya läsplattor! Den är lagom behändig och man kan lita på att den fungerar när vi är utanför sjukhusets väggar. I plattan kan vi läsa journalen, senaste anteckningar, se aktuell läkemedelslista. Vi gör anteckningar direkt i den ute hos patienten. Undrar patienten något, ex "vad sa doktorn" eller "vad var provsvaret" så kan vi ta reda på det och svara direkt. Det ger en trygghet för dem. Och det är tryggt för oss eftersom vi är i behov av att ha en uppdaterad och säker information som vi vet att vi kan nå oavsett.

- Plattan är dessutom väldigt lätt att använda eftersom vi sedan tidigare är vana vid Nova Board och vet hur det fungerar och det är samma system. De båda synkar ihop och det som skrivs ute hos patienten kommer upp på översikten inne på Nova Board-skärmen på avdelningen.

Nova Tablet är inte bara en platta för att komma åt journalen, det är även ett kommunikations- och planeringsverktyg. Det är en digital anteckningsbok som vårdpersonalen direkt kan skriva in vad som är nästa steg och alla kan se det. Det blir mer patientsäkert men även tryggt för vårdpersonalen för att enklare kunna stötta upp för varandra.