Besök i Nederländerna

2019-05-14

Digitalisering, individens engagemang och delaktighet var några av ämnena.

Sydöstra sjukvårdsregionens ledarskaps- och utvecklingsprogram var på besök i Nederländerna och inspirerades av Innovation Space, Radboud University Medical Center i Nijmegen. Lucien Engelen, Casper Smeets och Robin Hooijer lyfte flera intressanta vinklar om individens engagemang och delaktighet samt innovationskunskap i ledarskapet inom hälso- och sjukvård.

- Vi fick testa och se delar av deras lab, berättar Maria A Hilberth, samordnare för nära vård i Region Kalmar län. Dessutom visade Deloitte i Amsterdam på samlade digitala möjligheter och även AI utveckling. Slutligen beskrev Dr Dorien Zwart vardagen och förutsättningarna i en försäkringsfokuserad primärvård. Ett oplanerat intressant samtal med en ung holländsk taxichaufför gav oss en oputsad syn om hur ungdomar ser på vården samt hur höga egenavgifter styr deras val. Vi tar med oss våra erfarenheter från Nederländerna i utvecklingen av Nära vård i Sydöstra sjukvårdsregionen.

- Vi konstaterar också att vi verkligen har mycket att vara stolta över i den hälso- och sjukvård som vi bedriver i vår sjukvårdsregion i Sverige!