
Nära vård
Region Kalmar län arbetar för att utveckla nya arbetssätt för omställning till en nära vård. Här kan du följa arbetet.
Bakgrund och begrepp
- Målbild framtidens hälso- och sjukvård
-
Långsiktig handlingsplan
En långsiktig handlingsplan för omställning till nära vård är framtagen och beslutad av Regionstyrelsen den 31 oktober 2019.
- 1. God och nära vård - En gemensam färdplan och må...
- 2. God och nära vård -En primarvardsreform SOU 201...
- 3. God och nära vård - Vård i samverkan SOU 2019-2...
- 4. God och nära vård - En reform för ett hållbart...
- Handlingsplan Omställning till nära vård Region Ka...
- Nära vård Styrande dokument 2020.pptx
- Socialstyrelsen Redovisning Överenskommelse God oc...
-
Definition
Region Kalmar län följer Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) definition av Nära vård:
- är nära i geografi, tid och/eller relation
- utgår från individuella förutsättningar och behov
- innebär nya arbetssätt för hälsa, vård och omsorg
Arbetssättet nära vård innebär att ett person- och familjecentrerat förhållningssätt är grunden i arbetet. Digitalisering är ett verktyg för att förverkliga nära arbetssätt. Alla vårdens aktörer samverkar för att invånaren ska uppleva en sömlös vård.
-
Styrande principer
- Främja hälsa så långt det går
- Möta invånare i öppna och nära vårdformer
- Skapa trygghet och kontinuitet för invånare och medarbetare
- Skapa förutsättningar för delaktighet
- Visa tydligt nästa steg i vården
- Samverka över organisationsgränser
- Utveckla genom ordnad samverkan
- Använda digitalisering och kompetensförsörjning som stöd
- Statlig utredning God och nära vård
-
Nationella överenskommelser och rapporter
Överenskommelse om en god och nära vård 2020 (SKR)
Redovisning från Region Kalmar län om överenskommelsen 2019
Utredningen en god och nära vård - en primärvårdsreform (SKR)
Digifysiskt vårdval - Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet (Regeringskansliet)
Samordning och organisation
-
Organisation av arbetet
Styrgrupp - Sjukvårdsledning
Ordförande: Planeringsdirektör
Beredningsgrupp
Beredningsgrupp nära vård
Ordförande
Maria A Hilberth, samordnare nära vård, Regionstab Samordning hälso- och sjukvård
Ledamöter
Andreas Hurve, verksamhetschef medicinkliniken Kalmar, HSF
Charlotte Joborn, verksamhetschef Esplanadens HC, Västervik, PVF
Eva Järvholm, ehälsostrateg, ITF
Fredrik Enlund, chef Diagnostiskt centrum, HSF
Marie Ragnarsson, verksamhetschef Nybro HC, PVF
Stefan Bragsjö, verksamhetschef Samrehab, HSF
Ulrika Rosenqvist, verksamhetschef vuxenpsykiatri söder, PSF
Christian Jansson, verksamhetschef vuxenpsykiatri norr, PSF
Åke Åkesson, verksamhetschef Borgsholms HC, PVF
Anna Wahlstam, patient- och invånarrepresentant
Referensgrupper:
• Facklig referensgrupp
• Länsgemensam ledning
• Folkhälsa
• Patientsäkerhet
• Patientrepresentanter
Arbetsgrupper
Avslutade
Hemsjukhuset Borgholm och Oskarmodellen
Pågående
Samverkan Nybro
Uppföljning
Läkaruppdrag Vuxenhabilitering
Transporter mellan hem och boende i kommunerna
Patientkontrakt
Kommunikationsstrategi Nära vård
Startar 2020
Hälsa hos barn och unga – Främja hälsa
Fast vårdkontakt och fast läkarkontakt
Mobila team
Konsultationer
Samordnat införande
Organisationsskiss
-
Genomförda aktiviteter 2019
Region Kalmar län deltar i studien "En planering"
I det nationella arbetet med patientkontrakt har Inera fått i uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting att göra en förstudie på hur en gemensam planering för en patient skulle kunna samordnas i journalen på ett enkelt sätt samt att denna information även kan nås via 1177s e-tjänster för patienten. Studien kallas "EN PLANERING" och Region Kalmar län deltager som en pilot. Inera har varit på plats i länet och har hittills genomfört 22 intervjuer. De har träffat medarbetare i regionen och kommuner samt patienter och anhöriga.
Många intressanta förslag och synpunkter har framkommit som kommer att vara en del av lösningen i studien.
Maria Alvinsson Hilberth
Besök i Nederländerna
Maj 2019
Sydöstra sjukvårdsregionens ledarskaps- och utvecklingsprogram var på besök i Nederländerna och inspirerades av Innovation Space, Radboud University Medical Center i Nijmegen. Lucien Engelen, Casper Smeets och Robin Hooijer lyfte flera intressanta vinklar om individens engagemang och delaktighet samt innovationskunskap i ledarskapet inom hälso- och sjukvård.
Vi fick testa och se delar av deras lab. Dessutom visade Deloitte i Amsterdam på samlade digitala möjligheter och även AI utveckling. Slutligen beskrev Dr Dorien Zwart vardagen och förutsättningarna i en försäkringsfokuserad primärvård. Ett oplanerat intressant samtal med en ung holländsk taxichaufför gav oss en oputsad syn om hur ungdomar ser på vården samt hur höga egenavgifter styr deras val. Vi tar med oss våra erfarenheter från Nederländerna i utvecklingen av Nära vård i Sydöstra sjukvårdsregionen.
Vi konstaterar också att vi verkligen har mycket att vara stolta över i den hälso- och sjukvård som vi bedriver i vår sjukvårdsregion i Sverige!
Föreläsning om nära vård för sjuksköterskor
Mars 2019
Vid fyra tillfällen träffade Maria A Hilberth samordnare nära vård och Håkan Ehlin verksamhetschef Rehab söder totalt nästa 700 sjuksköterskor som arbetar på Länssjukhuset i Kalmar (LSK) för att berätta om arbetet med nära vård i Region Kalmar län.
Ambitionen var att inspirera till utvecklingsarbete till en nära vård på LSK och vikten av samverkan med andra aktörer utanför sjukhuset.
Flera intressanta reflektioner från sjuksköterskorna tas med till nära vård arbetet.
Maria Alvinsson Hilberth
Besök i Danmark
Februari 2019
Sydöstra sjukvårdsregionens ledarskaps- och utvecklingsprogram var på besök i Danmark med fokus att se på digitala och mobila lösningar samt deras system med distriktsläkaren som gatekeeper för flödet i vården. Det finns både klara fördelar med gatekeeperfunktionen, men även en fundering om det driver fram icke värdeskapande möten i vården som enbart ger administration. En balans är nödvändig. Vår grupp kompletterades denna gång med Patriks Sundström från Sveriges Kommuner och Landsting.
Önskan om att flytta verksamhet till en mer nära vård som fokus var motsägelsefull när Danmark lägger sådan kraft på att bygga nya/bygga om sjukhus.Presentationen från en sjuksköterska på Rikshospitalet i Köpenhamn som presenterade innovationen och det utarbetat arbetssättet för att låta cancerpatienterna få sin behandling i hemmet med hjälp av en patientdesignad ryggsäck som innehåll intravenös antibiotika samt cellgifter var oerhört givande. Kontakten fanns 24/7 med vårdavdelningens team om det uppstod några problem i hemmet. Det var en struktur som med "lätthet" kan omsättas i så många andra verksamheter, situationer, behandlingar för att använda kraften hos den enskilde patienten för att ge mervärde samt lösa vården smartare/kostnadseffektivare i en utvecklande/innovativ anda. Det danska upplägget med hälsohus för samlat grepp lokalt för att uppnå hälsa i samverkan är något som vi med fördel kan fundera vidare på även i svensk hälso- och sjukvård. Vi tar med oss våra erfarenheter från Danmark i utvecklingen av Nära vård i Sydöstra sjukvårdsregionen.
Maria Alvinsson Hilberth
Region Kalmar län deltog på SKL:s seminarium om patientkontrakt.
Januari 2019
Patientkontrakt är ett verktyg som kan skapa delaktivitet i nära vård omställningen för att tydligt visa på nästa steg i vården, vilket bidrar till ökad trygghet för våra patienter.
SKL hade ett lärande seminarium om patientkontrakt där vårt team från Region Kalmar län deltog. Vi kommer bland annat att involvera våra vårdinflucencers i utvecklingen för ökad trygghet, som Helen Bevan NHS Storbritannien lyfter fram som en framgångsfaktor för att lyckas i en omställning.
Ett annat viktigt utvecklingsområde som vi kommer att verka för är en en plan för våra patienter, där all planering finns samlad. Vi ser det som en nödvändig nationell utveckling för ökad trygghet och patientsäkerhet i vården.
Aktuellt läge nationellt är att Inera har fått i uppdrag av SKL att genomföra en förstudie som syftar till att titta på möjligheter och förutsättningar för att realisera en sammanhållen plan inom 1177 Vårdguiden.
Maria Alvinsson Hilberth
Besök i Skellefteå med fokus på glesbygdsmedicin
November 2018
Sydöstra sjukvårdsregionens ledarskaps- och utvecklingsprogram var på besök i Skellefteå med fokus att se på glesbygdsmedicin. Vi blev mycket inspirerade av Ejja Härman Aktell från Skellefteå kommun beskrivning av att ha en tydlig bas i hälso- och sjukvården som inte ska vara förhandlingsbar. Ge ett bra utgångsläge för samarbete. Hon lyfte fram viken av förflyttning i attityd och engagemang hos medarbetarna för att uppnå förändring i verksamheten.
Presentationen gav många funderar på hur vi verkligen följer upp resultat i vår verksamhet, hur det beskriver vad som utförs och med vilken kvalitet. Andreas Lundqvist från Storuman med sitt centrum för glesbygdsmedicin, där utvecklingen kräver ett större ansvar och engagemang hos invånaren för att klara vården på ett högkvalitativt sätt. Thomas Molén visade oss att allt är möjligt med digital teknik om man har tydliga incitament och mål. Vi träffade i samband med denna resa även Göran Stiernstedt, Anna Nergårdh, Patrik Sundström och en generaldirektör. Samtliga gav oss många tankar om vilka utmaningar vi har att ställa om en vård som har en tröghet i sitt system. Vi tar med oss våra erfarenheter från Skellefteå i utvecklingen av Nära vård i Sydöstra sjukvårdsregionen.
Maria Alvinsson Hilberth
-
Genomförda aktiviteter 2020
-
Tillsammans hälso- och sjukvård
Tillsammans hälso- och sjukvård startade hösten 2017. Det är ett tillfälle för alla verksamhetschefer inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Primärvårdsförvaltningen och Psykiatriförvaltningen att mötas två gånger per år tillsammans med Sjukvårdsledningen.
Målet är att få gemensam inspiration samt möjlighet att diskutera utvecklingen och utmaningarna inom Regions Kalmar läns hälso- och sjukvård. Sjukvårdsledningen har möjlighet att lyfta fram aktuella områden att samverka kring över förvaltningsgränser.
Nuvarande område för återkommande dialog är "Nära vård", som är ett av Regions Kalmar läns fokusområden.
Tillsammans hälso- och sjukvård våren 2020 är planerat till den 5 maj.
-
Tillsammans hälso- och sjukvård 11 december 2018
Den 11 december 2018 träffads verksamhetschefer inom hälso- och sjukvården för att tillsammans få information och diskutera omställningen till nära vård.
Dokumentation
Presentationer
Inledning - Ingeborg Eriksson och Sofia Hartz
Utvärdering av goda exempel i Kalmar län - Ann-Katrin Wilhelmsson
Digitalisering - Magnus Persson och Ragnar Styrbjörn
Framtidens diagnostik - Fredrik Enlund
Avslutning och fortsatt arbete - Sofia Hartz
Nästa Tillsammans hälso- och sjukvård är den 19 mars.
-
Tillsammans hälso- och sjukvård 19 mars 2019
Vårt mål med detta fokus är att skapa trygghet och ökad delaktighet för individen samt att säkerställa tydlighet i nästa steg i vården.
Dokumentation
Presentationer förmiddag - Ingeborg Eriksson, Maria A Hilberth, Magnus Persson
Presentationer eftermiddag - Magnus Persson, Maria A Hilberth
-
Tillsammans hälso- och sjukvård 6 dec 2019
Den 6 december 2019 var temat bland annat digitalisering och kunskapsstyrning. Myndigheten för Vårdanalys besökte oss och berättade mer om sina senaste rapporter.
Sammanfattning gruppdiskussioner
Dokumentation från Vårdanalys - Patienter och vårdpersonal i den digitala utvecklingen
-
Tillsammans hälso- och sjukvård 11 december 2018
-
Samordning och kontakt
Samordnare Nära vård
Regionstab Samordning Hälso- och sjukvårdDirekttelefon:
0480-840 29
Mobiltelefon:
070-644 92 28
Arbetssätt och projekt
-
Patientkontrakt
Patientkontrakt är ett verktyg som en delaktivitet i nära vård omställningen för att tydligt visa på nästa steg i vården, vilket bidrar till ökad trygghet för våra patienter.
Region Kalmar län har tagit fram en generell mall för patientkontrakt som kan användas i verksamheten om så önskas.
Därutöver finns en mall som kan utarbetas med en enhetsinriktad information i dialog med enhetens kommunikatör.
Material om patientkontrakt
- Samverkan Oskar
-
Hemsjukhuset Borgholm
Samverkan mellan hälsocentral, kommunal hemsjukvård och ambulanspersonal ska skapa en tryggare vårdsituation för många äldre i Borgholm.
Sedan november driver Borgholms hälsocentral projektet "Hemsjukhuset" tillsammans med Borgholm kommun. Patienter i den kommunala hemsjukvården erbjuds en fast läkarkontakt på hälsocentralen, som följer patienten genom alla steg i vården och vid behov gör hembesök.
Bakgrund
Varje dag vårdas ett stort antal människor som är mer vårdkrävande än de som ligger på sjukhus i hemmet med hjälp av den kommunala hemsjukvården. Region Kalmar läns medarbetare i Borgholm har med "Hemsjukhuset" utvecklat ett samarbete mellan hälsocentral, ambulanspersonal och kommun som syftar till att skapa en tryggare och säkrare vårdsituation för dessa patienter.
Genom att läkare på hälsocentralen har en löpande kontakt med kommunens distriktssköterskor skapas en helhetsbild av varje patients behov och situation. Onödiga akutbesök undviks genom att ambulanspersonal kan erbjuda patienten en läkartid vardagen därpå i hemmet istället för att direkt köra in patienten till sjukhuset.
Effekt
Fördelarna är många. Patienten erbjuds läkarvård i en tryggare miljö med lägre infektionsrisk, färre fallolyckor och högre livskvalitet. Det innebär även en lättnad och trygghet för anhöriga till patienten att det vid behov finns en ytterst ansvarig läkare tillgänglig för patienten och att denne har hela bilden av patienten och patientens sjukdomshistoria.
I framtiden är tanken att patienter även ska "rondas" före helg för att tidigt kunna identifiera brister som kan komma att kräva behandling.
Kontakt
Verksamhetschef Borgholm och Löttorp hälsocentral
Tel. 0485-151 44
Mer information
Informationsmaterial "Nära vård i Borgholm", SKL
Hemsjukhuset och digitalisering, film på Cuviva.com
Informationsmaterial
-
Filmer och artiklar: Exempel på nya arbetssätt
Mobil läsplatta ger trygghet med den palliativa patienten i hemmet
Avdelning 30, geriatriska kliniken på Länssjukhuset i Kalmar arbetar sedan tidigare med Nova Board och nu har de även fått en läsplatta, Nova Tablet, som fungerar ute hos patienter som är anslutna till lasarettsansluten hemsjukvård, LAH.
Äster skapar tät samverkan i Västervik
I Västervik har arbetsmodellen Äster gjort att primärvård och slutenvård fått ett tätare samarbete. I en kort film berättar Carina Bergsten, sjuksköterska på Trädgårdsgatans hälsocentral och Christina Andersson, sjuksköterska på Västerviks kommun mer om sitt arbetssätt.
Se filmen på Youtube (2:54 min)
Att lära sig att leva med smärta
Inger Landgren, distriktsläkare vid Gripens hälsocentral berättar om hur de har lyckats skapa en bättre arbetsmiljö och minska långtidssjukskrivningarna genom att ändra sina arbetssätt, likväl som sitt förhållningssätt, till patienter med smärta.
Se filmen på Youtube (3:49 min)
Digital mottagning gav bättre tillgänglighet
Fler kontaktvägar underlättar både för patienterna och de fysiska mottagningarna. I denna film berättar Hanna Kristelius, fysioterapeut på Samrehab i Oskarshamn, om hur hon och hennes kollegor arbetar med den digitala rehabmottagningen.
Se filmen på Youtube (3:08 min)
-
Film: Inspiration från andra regioner
Samverkan, lyhördhet, byggande av relationer och prestigelöshet är återkommande teman när andra regioner berättar om sina framgångsfaktorer.
Filmklippen nedan är mellan en till två minuter och kan visas i utvecklingsarbeten och på APT:er.
Hör Anna Nergårdh berätta om hur man kan starta upp arbetet på sin enhet (1:15 min)
Carl-Johan Robertz från Ängelholms sjukhus berättar om projektet Hälsostaden (1:35 min)
Karin Fröjd berättar om projektet mobil närvård i Västra Götalandsregionen (1:21 min)
-
PPT-presentation
Tillsammans mot en nära vård
Powerpresentation om utvecklingsarbetet, varför det görs, begrepp och definitioner, samt organisation av arbetet. För information på arbetsplatsträffar med mera. - Sammanfattningar rapporter