
Kultur
Region Kalmar län ansvarar för att skapa förutsättningar för den regionala kulturens bredd och spets, tillgänglighet och mångfald.
Kultur bidrar till kreativitet, nya tankesätt och samhällsutveckling. Länets kulturverksamheter har stor betydelse för attraktionskraft och identitet, för människors hälsa och välbefinnande och för en socialt hållbar utveckling. Kulturen har ett ansvar att tydligt medverka till ett jämställt och jämlikt utbud i innehåll och tilltal och ska spegla, företräda och möta alla olika människor. Framförallt har kulturen ett stort egenvärde som fortsatt ska värnas.
Kulturutveckling
-
Så arbetar vi med kulturutveckling
Region Kalmar län har ansvar för att skapa förutsättningar för regional kulturverksamhet.
Region Kalmar län arbetar för att alla invånare ska ha tillgång till offentligt finansierad kultur. För att öka den regionala kulturens närvaro i hela länet ska samverkan mellan regional kultur, kommuner och arrangörsföreningar stödjas och nya arbetssätt utvecklas. Region Kalmar län ska arbeta tvärpolitiskt med näring-, kultur och besöksnäring vid utveckling av kulturella, kreativa näringar.
Genom kultursamverkansmodellen finansierar Region Kalmar län och staten gemensamt de regionala kulturverksamheterna. Med de nationella kulturpolitiska målen och Kultur att växa i - Kulturplan Kalmar län 2022 som grund stödjer vi den regionala kulturen inom arkiv, bibliotek, dans, film, hemslöjd, konst, kulturarv, litteratur, musik och teater.
Regional Kulturplan och Kultursamverkansmodellen
Kultur- och fritidsmedelsstatistik
Nationella kulturpolitiska mål
Region Kalmar län äger och driver fyra av länets fem folkhögskolor. Vi har även ansvar för fördelning av regionala kulturanslag samt fördelning av statliga och regionala anslag till studieförbund, ungdomsorganisationer och idrottsförbund.
-
Regional kulturplan
Genom kultursamverkansmodellen finansierar Region Kalmar län och staten gemensamt de regionala kulturverksamheterna.
Med de nationella kulturpolitiska målen och Kultur att växa i - Kulturplan Kalmar län 2022 som grund stödjer Region Kalmar län den regionala kulturen inom arkiv, bibliotek, dans, film, hemslöjd, konst, kulturarv, litteratur, musik och teater.
Utgångspunkten för kulturplanen är att kulturen bygger på en demokratisk grund för:
- Barn och unga
- Kultur till alla i hela länet
- Tillgänglighet
- Jämställdhet
- Integration och mångfald
- Internationell och interkulturell samverkan och utveckling
- Hållbar utveckling
- KvalitetI enlighet med kultursamverkansmodellen har Region Kalmar län tagit fram en ny kulturplan för länet. Planen togs fram i samverkan och dialog med kommunerna, landstinget, länsstyrelsen, kulturorganisationerna, föreningar och civilsamhället. Den nya Kulturplanen antogs av Landstingsfullmäktige 30 maj 2018.
Övergripande mål
Kulturen ska fungera som en utvecklande kraft i hela länet. För att erbjuda en likvärdig kultur som ger alla möjligheter prioriterar kulturplanen:
- Kultur i hela länet
- Kultur till barn och unga
- Jämställd, jämlik och tillgänglig kultur
- Kreativt klimat för kulturskapareKulturplanen ligger under den regionala utvecklingsstrategin, RUS, och Regionplanen, och den är utgångspunkt för det strategiska arbetet inom kultur i samverkan med kommuner, kulturorganisationer och civilsamhället. Kulturplanen är regionens underlag till Statens kulturråd för fördelning av de statliga kulturmedlen.
-
Regionsamverkan Sydsverige
Region Kalmar län samarbetar angående kulturfrågorna inom Regionsamverkan Sydsveriges kulturutskott.
Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan för de Sveriges sex sydligaste regioner som arbetar för långsiktigt hållbar utveckling för Sydsverige.
2017-11-23 antog styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige
"Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Kultursverige" -
Positionspapper Regionsamverkan Sydsverige kultur 2017.Ett enat Sydsverige skapar ett starkt kultursverige. Därför har Sveriges sex sydligaste regioner gemensamt beslutat om tre kulturpolitiska prioriteringar för att skapa en hållbar utveckling i Sydsverige till förmån för hela landet.
- Genom att samarbeta och överbrygga administrativa gränser kan vi erbjuda våra medborgare mer kultur. Vi ser också att Regionsamverkan Sydsverige kan ta ett större ansvar för nationella kulturpolitiska uppdrag, säger Lovisa Aldrin, ordförande Regionsamverkan Sydsveriges kulturutskott.
De sydsvenska kulturpolitikerna har enats om följande:
- Sydsverige lockar - Dynamiskt och öppet med internationell lyskraft
- Sydsverige samverkar - En kulturpolitik som stimulerar samarbeten
- Sydsverige tillgängliggör - Ett gränslöst Sydsverige tillgängligt för alla
Genom Regionsamverkan Sydsverige har flera samarbeten påbörjats, bland annat inom den professionella dansen. Detta innebär att medborgarna får tillgång till fler dansföreställningar på fler platser i Sydsverige.
Positionspapperet lanserades vid ett gemensamt politiskt möte i Varberg den 20 februari 2018. Samtliga nämnder med ansvar för kulturfrågor i Region Halland, Region Kronoberg, Region Skåne, Region Jönköpings län, Region Blekinge och Region Kalmar län samt representanter från Riksdagens kulturutskott deltog i mötet.
Landstingsfullmäktige i Kalmar län antog Positionspappret "Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Kultursverige" 2018-05-30.
-
Resurser 2018
Regional kulturverksamhet 78 743 tkr
– Statliga medel 31 273 tkr
– Regionala medel 47 470 tkr
Organisationsstöd 16 810 tkr
– Studieförbunden 11 493 tkr
– Smålandsidrotten och SISU 3 612 tkr
– Regionala ungdomsorganisationer 1 706 tkr
Kulturnämndens budget och fördelning av medel bygger på ett statligt anslag om 31 273 000 kr. Av de statliga medlen har 950 000 kr särskilt riktats för att öka tillgången till biblioteksverksamhet i hela länet. I fördelningen av det riktade anslaget har Statens Kulturråd tagit hänsyn till antal kommuner, antal invånare och länets yta. Statsanslaget är uppräknat med 1,55 procent. Anslaget ska också användas för kvalitetsförstärkande insatser inom scenkonstområdet, vilket var ett riktat anslag 2017. Regionala medel har räknats upp med 3,58 procent.
Kulturnämnden fördelar statliga och regionala medel till kultur i en samlad pott. Den generella uppräkningen av kulturanslaget är 2,7 procent.
Sedan 2016 har Virserums konsthall och Kalmar konstmuseum haft ett riktat anslag för att följa MU-avtalet fullt ut. Dessa medel har räknats upp med 2,7 procent, vilket även gäller anslag till Byteatern och Kalmar läns musikstiftelse för kvalitetsstärkande insatser inom scenkonstområdet. Insatserna ska redovisas separat.
Det särskilda statliga anslaget på 950 tkr avsätts för insatser som bidrar till öka tillgänglighet till biblioteksverksamhet och fördelas genom särskilt beslut i kulturnämnden.
Reaktor Sydost och Dans i Sydost finansieras gemensamt av Blekinge, Kronoberg och Kalmar län och bereds separat. Enligt tidigare beslut inom Sydostkultur ska det regionala anslaget räknas upp med samma nivå i alla länen.
Förutom en generell uppräkning med 2,7 procent görs följande särskilda satsningar:
- Byteatern Kalmar länsteater, ökat anslag med 2 mkr för att fullfölja ett utökat uppdrag kring teater och dans.
- Kalmar konstmuseum, ökat anslag med 1 mkr för att möjliggöra residensverksamhet och konstpedagogisk verksamhet i hela länet inom ordinarie verksamhet samt stärka främjandearbetet i samarbete med konstföreningarna i länet.
- Kalmar läns hemslöjdsförening, ökat anslag med 235 tkr för att stärka arbetet i hela länet och med särskild inriktning på barn och unga.
- Rockarkivet, ökat anslag med 400 tkr för att stärka arkivets roll som regional och nationell aktör.
- Litteraturuppdraget, ökat anslag med 400 tkr för att stärka arbetet med litteratur som konstform.
- Ölands dramatiska teater, beviljas 200 tkr genom att tidigare anslag och projektmedel läggs samman i ett produktionsbidrag.Kulturbudgeten antogs av Kulturnämnden 2018-02-16.
-
Statistik
Kultur- och fritidsmedelsstatistik i Kalmar län
Sedan 2004 har en Kultur- och fritidsmedelsrapport för Kalmar län sammanställts vartannat år. I 15 år tillbaka kan vi följa hur kultur- och fritidsmedel har fördelats i länet, det ger intressanta och unika tidsperspektiv och statistik. Med åren har rapporten utvecklats med nya inslag och perspektiv, som bland annat jämställdhetsperspektiv, vilket gör sammanställningen unik i sitt slag.
Kulturprojektmedel
- Det här är kulturprojektmedel
-
Andra bidragsgivare
Ideella föreningar och organisationer kan söka stöd ur Arvsfonden. Till exempel för att pröva nya idéer som utvecklar verksamheter för barn, ungdomar eller personer med funktionsnedsättning. Ett av flera prioriterade områden är Barn och ungdomar i kulturlivet: Projekt som syftar till utveckling av barns och ungdomars möjligheter till delaktighet i kulturlivet, till kulturupplevelser och till eget skapande.
Hos Boverket kan man ansöka om bidrag till icke-statliga kulturlokaler. Observera att projektet inte får påbörjas förrän Boverket beviljat bidraget. Bidraget kan ges för om- och nybyggnad, standardhöjande reparationer, inventarier och handikappanpassning av museer, teatrar och konsertlokaler som tillhör någon annan än staten.
Konstnärsnämnden främjar konstnärers möjligheter att utveckla sitt konstnärskap. Myndigheten fördelar stipendier och bidrag som resebidrag, arbetsstipendier, långtidsstipendier, projektbidrag och internationell residensverksamhet. Målgrupp är yrkesverksamma konstnärer inom områdena bild, bild, form, musik, teater, dans och film.
Kulturbryggan är sedan den 1 oktober 2015 ett särskilt beslutande organ inom Konstnärsnämnden som delar ut projektbidrag. Syftet är att stödja förnyelse och utveckling inom kulturområdet och samverkar med andra finansiärer för en breddad finansiering av kulturlivet.
Kulturkontakt Nord fördelar medel för nordiskt kultursamarbete riktade mot professionella konst- och kulturaktörer: Konst- och kulturprogrammet samt Mobilitet- och residensprogrammet. Kulturkontakt Nord har även, inom ramen för Nordiska Ministerrådets Konst och kulturprogram, en stödordning för översättning av nordisk litteratur inom Norden. Även amatörer och frivilligorganisationer kan söka bidrag för projekt via Nordiska ministerrådets kultur- och konstprogram.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger bidrag till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.
Fondens syfte är att främja det kulturella samarbetet mellan de nordiska länderna.
Regioner/landsting och kommuner
Regioner/landsting och kommuner har ofta möjlighet att bevilja bidrag till kulturprojekt som arrangeras av organisationer och föreningar. Ta kontakt med region/landsting eller kommunen där du är verksamhet för mer information.Riksantikvarieämbetet har i uppgift att utveckla, samordna och stimulera den samlade vården av kulturarvet i landet.
Scenkonst, musik, litteratur, kulturtidskrifter, bibliotek och läsfrämjande, bild och form, museer, utställningar, regional kulturverksamhet, samiska folkets och övriga nationella minoriteters kultur och andra kulturella ändamål kan få statligt stöd av Kulturrådet.
Statens musikverk delar ut stöd till samarbetsprojekt som initieras av individer eller organisationer och som gynnar det professionella musiklivet. Dessa projekt kan ha en nationell och/eller internationell prägel.
Svenska Filminstitutet har till uppgift att stödja produktion av värdefull svensk film, främja spridning och visning av kvalitetsfilm, bevara filmer och material av film- och kulturhistoriskt intresse och ansvara för en internationell spridning av svensk filmkultur.
Svenska institutet ger stöd till kultur- och samhällsprojekt inom internationellt utvecklingssamarbete. Stödet syftar till att skapa och utveckla hållbara relationer, nätverk och ömsesidiga läroprocesser mellan aktörer i Sverige och i utvecklingsländer inom områdena jämställdhet, hållbarhet, demokrati, barns rättigheter och yttrandefrihet.
Postkodstiftelsen stödjer kulturprojekt som aktivt bidrar till att skapa positiv förändring genom konkreta insatser. Projektstöden ska skapa möjlighet för fler att delta i kulturlivet och uppleva en bredd av kulturella uttrycksformer, liksom att få utveckla sina egna förmågor.
Sveriges Författarfond förvaltar och fördelar statlig biblioteksersättning och stipendier till författare, översättare och bokillustratörer. Vidare fördelas konstnärsbidrag till författare, översättare och kulturjournalister samt bidrag till dramatiker.
Kulturfonden för Sverige och Finland
Fonden beviljar aktivitetsbidrag för projekt som främjar samarbete mellan Sverige och Finland inom bland annat kultur, språk, media, forskning och utbildning. Bidrag ur fonden kan sökas av enskilda personer, organisationer och föreningar med verksamhet inom fondens intresseområde, det vill säga som främjar de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Finland.
Kulturstipendium
-
Våra stipendier
Regionala utvecklingsnämndens kulturstipendium kan delas ut som arbetsstipendium eller belöningsstipendium.
Ansökan/förslag ska lämnas in senast den 1 september.Utlysning av kulturstipendium sker senast den 1 juni.
Arbetsstipendium
Arbetsstipendium utdelas till person, grupp eller organisation som är uppvuxen, bosatt eller verksam inom Kalmar län.
Arbetsstipendium kan utdelas
• som stöd för att kunna genomföra värdefulla insatser för länets kulturliv
eller
• som stöd till utbildning och forskning.
Arbetsstipendium delas ut efter ansökan eller förslag som lämnas till Region Kalmar läns regionala utvecklingsnämnd senast den 1 september. I ansökan ska tydligt anges syfte och ändamål med stipendiet. Handlingar som sökande önskar referera till kan bifogas ansökan.
Belöningsstipendium
Belöningsstipendium utdelas till person, grupp eller organisation som är uppvuxen, bosatt eller verksam inom Kalmar län. Stipendiet delas ut som uppskattning av värdefulla insatser som har eller har haft stor betydelse för länets kulturliv.
Belöningsstipendium kan inte sökas utan utdelas på förslag från person, organisation, institution eller kommun. Förslaget ska vara Regionala utvecklingsnämnden tillhanda senast den 1 september och följas av motivering och/eller handlingar som kan ge behövlig information.
Urval och beslut
Regionala utvecklingsnämnden fattar beslut om kulturstipendier, senast vid sista sammanträdet för året.
Nämndens ledamöter kan nominera egna förslag till stipendiater. Dessa förslag ska beredas efter samma princip som externa förslag.
-
Tidigare års kulturstipendiater
Landstingets kulturstipendiater
2018 Belöningsstipedium på
25 000 kr vardera har tilldelats konstnärsgruppen Åkerbokonstnärerna och Olof Svensson, Öland Roots.Arbetsstipendium på
50 000 kr vardera har tilldelats Karolina Stenström, Hultsfred och Tillie Burden, Boda Glasbruk.2017 Belöningsstipendium
Tove Folkesson, GärdslösaArbetsstipendium
Anna Steirud, Oskarshamn
Pauline Fransson, Kalmar2016 Belöningsstipendium
Robert Fux, StockholmArbetsstipendium
Emy-Rut Voksepp, Kalmar
Peter Elmberg, MundekullaRegionförbundets kulturstipendiater
2015 Belöningsstipendium
Geza Polónyi, OskarshamnArbetsstipendium
Felix Axemo, Hultsfred
Hans Gurstad-Nilsson, Kalmar
Lisa Klevemark, Kalmar
Anna Hammarstedt, Mörbylånga
Aram Moschiri, Västervik
Doc Lounge Kalmar2014 Belöningsstipendium
Ölands KvarnföreningArbetsstipendium
Ida Adée Olsson, Kalmar
Jennie Leander Lilja, Vimmerby2013 Belöningsstipendium
Emma AdBåge, KristdalaArbetsstipendium
Josefine Ansved, Kalmar (Västervik)
Höllywood Studios, Högsby2012 Belöningsstipendium
Ingrid Hogman, VästervikArbetsstipendium
Olof Ainouz, Kalmar
Louise Dahl-Lindvall, Solna (Nybro/Färjestaden)2011 Belöningsstipendium
Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby
Charlotte Aaby Hertzman, Kalmar
Ölands Dramatiska TeaterArbetsstipendium
Anna-Malin Andersson, Visby
Jacqueline Hellman, Malmö (Kalmar)
Linda Molander, Nybro
Bart Wijhuizen, Vassmolösa2010 Belöningsstipendium
Kicken Ericson, Mörbylånga – textilkonstnär
Magnus Lönn, Bergkvara – konstnär
Monica Strandberg, Kalmar – konstnär, galleristArbetsstipendium
Julia Karlsson, Vimmerby – musik
Staffan Lindqvist, Köpingsvik – film
Maja Salomonsson, Kalmar – radio
Nikola Stankovic, Nybro - musikalartist2009 Belöningsstipendium
KG Petersson, Västervik – skulptur, grafik, måleriArbetsstipendium
Agneta Strindinger, Kalmar – konstnär
Markus Åkesson, Nybro – bild- och glaskonstnär
Gösta Holmer och Jan Selling, Hjorted – projektet "Så länge skutan kan gå" - vandringsutställning
Yellow Box, Borgholm – musik- konst- och kulturcentrum i Sättra på Öland
Bente Rolandsdotter, Johanneshov (Kalmar) – scenografi – kostym2008 Belöningsstipendium
Ulrika Hydman Vallien, Eriksmåla – glaskonstnär
Ingrid Peterson, Emmaboda – textilkonstnär
Gränsö Slotts Ljusstöperi, Västervik – konsthantverkArbetsstipendium
Mikael Johansson Sjögren, Örsjö – design/glasblåsning, konst- och bruksglas
Vedran Latific, Nybro – kulturentreprenör
Abalone Dots, Västervik - musik2007 Belöningsstipendium
Thomas Hertzman, Kalmar – musiker, körledare, pedagog
Elin Sigebo och Carina Sigebo Roswall, Bergkvara – kvinnors kulturhistoria
Popkollo, Hultsfred – musik för unga tjejerArbetsstipendium
Nybroateljéerna, Pukeberg, Nybro – konstnärsförening
Sabina Sandri Olsson, Oskarshamn – musik
Kultivator, Dyestad, Öland – konstnärs-/jordbruksgrupp2006 Belöningsstipendium
Kjell Engman, Färjestaden – glaskonstnär, formgivare
Cissi Ericsson och Britt-Marie Ljunggren, Torsås - kulturhistoria
Tord Hjukström, Gamleby – bildkonstnär och musiker
Laura Trenter, Loftahammar – författareArbetsstipendium
Pernilla Frid, Kalmar – illustratör, konstnär
Lina Lundh, Nybro – författare2005 Belöningsstipendium
Lars Larsson, Örsjö – konstsmide
Ölands Skördefest – besöksnäring/kultur
Benny Ekman, Västervik – konstArbetsstipendium
Lena Sjöberg, Mörtfors – illustratör, författare
Ulla Tylén Harling och Anita Jekander-Engberg – scenkonstprojekt2004 Belöningsstipendium
Sven-Olof Nilsson, Västervik – kultur
Bo Lundwall, Hultsfred – konst
Sten Lindahl, Oskarshamn – konst
Föreningen Vinterbadarna för Musikfesten Rasslebygd, Emmaboda – musikArbetsstipendium
Jan Nordström, Kalmar – foto
Elin Sigvardsson, Mönsterås och Stockholm – musik
Stina Siljing, Kalmar – konst2003 Belöningsstipendium
Mats Jonasson, Målerås – glaskonst
Konsthantverksgruppen Noshörningen, Kalmar – konsthantverk
Kerstin och Egil Bergström, Gamleby – kulturarv
Föreningen Virserums Musikdagar – musikArbetsstipendium
Amanda Adolfsson, Oskarshamn – film
Pelle Hybbinette, Färjestaden – foto2002 Belöningsstipendium
Monica Backström, Kalmar – glaskonst
Tomas Forssell, Vassmolösa – musik och teater
Bråbygdens Intresseförening – kulturarv
Kulturmagasinet i Bergkvara – konstArbetsstipendium
Nils-Petter Ankarblom, Mönsterås – musik
Helena Wikestam, Borgholm – konst2001 Belöningsstipendium
Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby – kulturturism
Malte Munther, Målilla – teater och hembygdArbetsstipendium
Hanna Tonek, Västervik – konst
Dejan Eskerica, Kalmar – musik
Toshikatsu Tanaka, Oskarshamn – konsthantverk2000 Belöningsstipendium
Hjördis Bigelius, Rockneby - folkbildning och kultur
Capellagården, Vickleby - form och design
Föreningen Smalspåret, Västerviksavdelningen - kulturhistoriaArbetsstipendium
Peter Gerdehag, Oskarshamn – foto
Maria Andersson, Västervik - musik
Carl-Henrik Fernandi, Torsås - musik1999 Belöningsstipendium
Erik Broman, Kalmar - Kalmar konstmuseum
Bertil Vallien, Eriksmåla – konst och design
Nils Gustafsson, Kalmar - Kalmar Sjöfartsmuseum
Mönsterås Bluesfestival (Carl-Magnus Engström, Anders Erlandsson, Lars Hamnede) – musikArbetsstipendium
Anne Marie Adolfsson, Oskarshamn - konst
Magnus Jonsson, Ålem - musik
Föreningen Teaterskeppet, Västervik - teater1998 Belöningsstipendium
Runer Jonsson, Nybro - litteratur
Gotthard Sjölander, Hultsfred – folkbildningArbetsstipendium
Peder Nabo, Vassmolösa - musik
Sofia Sundberg, Hultsfred - konst
Hanna Magnusson, Nybro - musik
Emilia Amper, Torsås - musik
Regionala kulturverksamheter
-
Regionala kulturverksamheter
Länkar till de kulturverksamheter som erhåller verksamhetsstöd från Region Kalmar län.
Kalmar läns Arkivförbund - KLAF
Kalmar Läns Musikstiftelse - Länsmusiken
Region Kalmar län fördelar även verksamhetsbidrag till följande kulturverksamheter:
- Regional biblioteksutveckling
Skola, hälsa, näring och offentlig konst
-
Offentlig konst
Konstnärliga gestaltningar i offentliga miljöer där vi dagligen vistas påverkar bilden av vårt samhälle.
Konsten speglar historiska och kulturella dimensioner och bygger broar mellan människor med olika kulturella bakgrunder.
Region Kalmar läns konstsamling utgör unika konstverk som förvärvats på gallerier, museer eller andra offentliga institutioner. Konsten lånas ut för exponering i Region Kalmar läns lokaler. Till konstsamlingen hör även permanent utsmyckning i Region Kalmar läns offentliga miljöer.
Konst i Region Kalmar läns lokaler
Konstkonsulent
Konstkonsulentens roll är att främja människors möjligheter att möta konst. I uppdraget ingår att bygga upp kontakter och nätverk mellan konstnärer, skolor, kommuner och kulturinstitutioner.
Följ verksamheten och konstnärerna:>> Här hittar du Policy och riktlinjer för offentlig konst
-
Konst i Region Kalmar läns lokaler
Region Kalmar län har en konstsamling som omfattar över 8 000 verk.
Samlingen representerar den svenska konstens utveckling i lokala, nationella och i vissa fall internationella sammanhang. Konstsamlingen förnyas varje år genom inköp av framför allt verk från aktiva konstnärer i länet.
Region Kalmar läns konstsamling utgör unika konstverk som förvärvats på gallerier, museer eller andra offentliga institutioner. Konsten lånas ut för exponering i Region Kalmar läns lokaler. Till konstsamlingen hör även permanent utsmyckning i Region Kalmar läns offentliga miljöer. Vid nybyggnationer avsätter Region Kalmar län 1 % av nyproduktionskostnaden för konstnärlig gestaltning av nya lokaler.
Inom Region Kalmar län finns en konsthandläggare som arbetar med inventering, dokumentation, arkivering, vård och stöldsäkring av konsten. Samtlig konst finns dokumenterad i ett digitalt arkiv. Ny upphandling av konst och uppdrag till konstnärer vid ny- och ombyggnationer annonseras på denna sida och Kultur Kalmar län på Facebook. Vi annonserar också via konstpool.se och konstnärsorganisationers hemsidor.
Kontaktperson
Mikale Carlsson
-
Konst i Region Kalmar läns lokaler
-
Skola och kultur
Barn och unga är en prioriterad grupp i det regionala
utvecklingsarbetet.Genom det regionala kultur i skolan-projektet, Skola & kultur, har barn och unga kommit till tals och medverkat i utformningen av den regionala kulturstrategin "Relevant". Eleverna bekräftar att kultur i skolan kan skapa ökade möjligheter att uttrycka åsikter, att kulturen bidrar till förståelse för sammanhang och omvärld och att kulturen ökar relevansen för lärandet.
Utgångspunkten för Relevant är att kultur ska finnas både som eget område och som lärprocess under hela skolgången och vara oberoende av lärare eller rektors eget kulturintresse. Målet för kultur i skolan är ökad måluppfyllelse av läroplanens mål. Utifrån Relevant har alla 12 kommuner en plan för samverkan, beslutad eller i process, mellan skola och kultur. Länets skolor samarbetar med kulturorganisationerna och kulturkonsulenterna vid utformning av gemensamma projekt och vid ansökningar om medel från nationella "Skapande skola".
Ett samlat kulturutbud för barn, ungdomar och skola i Kalmar län finns inom nätverket KulturBUS. I nätverket ingår länets kulturverksamheter och konsulenter i Kalmar län. De erbjuder ett professionellt utbud för barn och ungdom.
För- och grundskolor, gymnasieskolor, annan pedagogisk verksamhet, fritidshem och fritidsgårdar i Kalmar län ges möjlighet att under läsåret åka till och från länets kulturverksamheter.
-
Hälsa och kultur
Alla människor ska ha möjlighet att uppleva och utöva kultur och "kultur bara för att" – kulturen för dess eget värde.
Inom Region Kalmar län finns en stor politisk uppslutning kring för att Kalmar län skall vara ett Hälsolän och i RUS:en finns att målen för kultur ska nås genom samverkan inom hälso-området.
Arbetar du inom vården och omsorgen och är intresserad av att utveckla kultur och hälsa? Ta då gärna kontakt med någon inom länets regionala kulturverksamheter! De har färdiga program men ni kan också forma nya som passar just er verksamhet. Det kan handla om enstaka program inom scenkonst, konstvisningar, slöjdprogram, minnesväskor mm eller längre program. Vi inom Region Kalmar län kan också hjälpa till att ta fram utbudsdagar eller särskilda program.
Kontaktuppgifter mm till de regionala kulturverksamheterna
Projektet Hälsa och kultur utgick ifrån vad var aktuellt nationellt, hur läget såg ut i kommunernas omsorg och inom Landstinget Kalmar läns vård och psykiatri. Projekt bedrevs i samverkan med länets kommuner, folkhögskolorna och Samordningsförbundet 2013-2016.
Projektet utgick ifrån vad kultur kan tillföra vård och omsorg:
•Att genom kultur uttrycka sina åsikter kan man få inflytande och medverka i vårdprocessen
•Att genom kultur uppleva förståelse så kan man uppleva sammanhang med omvärlden
•Att genom konst och kultur uttrycka/uppleva att behandlingen är relevant så blir man motiveradUtifrån behovet av att utveckla arbetsmodeller och nätverk för samverkan mellan vård, psykiatri, omsorg, kulturorganisationer och folkhögskolor i hela länet har projektet utvecklat övergripande strategi, metoder och medvetenhet inom Hälsa och kultur. Ett mål för projektet var att bli mindre beroende av enskilda eldsjälars insatser och i stället förankra möjligheterna hos ledningsfunktionerna för vård och omsorg. Kulturverksamheternas nuvarande verksamhet och program sker med hög konstnärlig kvalitet men är sällan förankrade med personal eller utifrån vårdtagares behov och levereras adhoc-mässigt. Därmed var ett annat viktigt mål att utveckla program som är bättre anpassade för mottagarna. Folkhögskolorna ingick i projektet och de har en långvarig tradition och kunskap om att arbeta direkt med personer från vården. Projektet har ett mycket stort intresse från flera kommuner, från ledningsfunktioner till personal i verksamheterna.
-
Näring och kultur
Olika typer av utbildningar inom kulturområdet inspirerar
och ökar på sikt tillväxten av företag.Det ställer krav på stödstrukturer från samhället motsvarande dem som finns för traditionella näringar, inkubatorsverksamhet och nätverk. De traditionella näringarna har etablerade stödformer som inte alltid är användbara för nya verksamheter. Det ställer krav på förnyelse även inom stödsystemen. Konst- och kulturorganisationerna är till hjälp med kunskaper och nätverk inom yrket till konstnärligt verksamma.
Region Kalmar län erbjuder tillsammans med Region Skåne, Region Blekinge, Region Kronoberg och Region Halland en utbildning för kommunala tjänstemän om kulturella och kreativa näringar.
Genom de regionala överenskommelserna med Region Kalmar län ska kulturorganisationerna samarbeta med och stödja yrkesverksamma inom kulturområdena med fortbildning och utvecklingsinsatser. De ska även kunna förmedla uppdrag inom respektive konstområde.
Regeringen tog i mars 2012 beslut om ett särskilt uppdrag för Länsstyrelserna i Kalmar respektive Kronobergs län gällande Glasriket, där även regionförbunden i de båda länen erbjöds att delta.
Länsstyrelsen är statlig samordnande myndighet för tillämpningen av Kulturmiljölagen. Länsstyrelsen kontrollerar att Kulturmiljölagen följs, har tillsynsansvar över kulturminnesvården, ger tillstånd, råd och information. Länsstyrelsen kan bevilja bidrag till vård av särskilt värdefulla fornlämningar, byggnader och kulturlandskap.
Länsmuseets uppdrag är att göra länets kulturarv tillgängligt, fördjupa kunskapen om mångfalden i kulturarvet, öka insikten om det förflutna, samt dokumentera och förmedla länets historia och värdet av våra kulturmiljöer.
Under 2015 och 2016 genomfördes en förstudie för att undersöka möjligheterna att skapa en webbaserad tillgänglighetsguide för den småländska och öländska besöksnäringen. Nu har Europeiska regionalfonden beviljat stöd till projektet och vi kan gå från ord till handling.
Stöd till studieförbund och ungdomsorganisationer
-
Ansök om stöd
Här hittar du blanketter och formulär som är kopplade till anslag för studieförbund och ungdomsorganisationer som kan erhålla ersättning från förvaltningen.
Region Kalmar län har ansvar för fördelning av anslag till studieförbund, ungdomsorganisationer och idrott. Region Kalmar län är även huvudman för fyra av länets fem folkhögskolor.
- Studieförbund
-
Ungdomsorganisationer
Dacke scoutdistrikt
Equmenia region öst
Friluftsfrämjandet region öst
Kalmar läns elevkårer
KFUK-KFUMs Smålandsregion
Kumulus
Nordöstra Götalands scoutdistrikt
Nykterhetsrörelsens scoutförbund
Pingst Ung
Riksförbundet Unga Musikanter RUM
Smålands Schackförbund
Svenska kyrkans unga Linköpings stift
Svenska kyrkans unga Växjö stift
Sverok Kalmar Blekinge
Unga synskadade Småland-Blekinge
Ungdomens Nykterhetsförbund - Idrott
Kontakt
-
Kontaktuppgifter
Kultursamordnare
Maria Agestam
Telefon/mobil: 0480-44 83 86
SMS: 0706-10 83 86Kulturhandläggare
Margareta Nilsson
Telefon: 0480-44 83 46