Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Till vänster förstaprisvinnaren Sama, i mitten Johanna från Folktandvårdens folkhälsoklinik, till höger en av andraprisvinnarna Marwo.
Nyhet 2022-06-17

Vinnarna utsedda i Tobaksfri duos vårtävling

Grattis Sama Miaari som är vår förstaprisvinnare i Tobaksfri duos vårtävling, för hela länet!

Sama går i nian på Östra Ringskolan i Gamleby och är den enda förstaprisvinnaren i länet. På samma skola går också en av de tretton andraprisvinnarna Marwo Aydarus Abdi. I vårtävlingen utsågs även femton tredjeprisvinnare samt arton elever som fick ett bonuspris, runt om i hela länet. För att vara med och tävla måste eleven förutom att teckna ett kontrakt och intyga att hen varit tobaksfri det gånga året, även svara på några frågor samt ge sina bästa hälsotips.

- Nu är det trettonde året i rad som vi kör Tobaksfri duo och vårtävlingen. Det känns väldigt bra att vi med denna metod har bidragit till tobaksfrihet hos många av länets ungdomar. Tobaksfri duo syftar framför allt till att skjuta på tobaksdebuten, för vi vet att ju längre vi kan skjuta på den desto större chans är det att den helt uteblir. Att vi har en vårtävling är för att motivera ungdomarna ytterligare i sitt ställningstagande som gör att de tecknar kontrakt. Den har alltid varit väldigt uppskattad, säger Johanna Nilsson, tandsköterska på Folktandvårdens folkhälsoklinik.

Johanna var på plats på niornas avslutningsmiddag och delade ut första priset, en elscooter, till en chockad men glad vinnare.

- Jag hade inte förväntat mig någon vinst! För mig har det alltid varit självklart att vara tobaksfri. Jag vet att även om man mår dåligt eller så, så hjälper inte tobak dig att må bättre, utan tvärtom, säger förstaprisvinnaren Sama Miaari.

Om Tobaksfri duo

  • Tobaksfri duo är en framgångsrik kontraktsmetod för att förebygga tobaksbruk bland högstadieelever. Metoden är också vetenskapligt utvärderad.
  • I Kalmar län drivs verksamheten av Folktandvårdens folkhälsoklinik i samarbete med länets skolor och kommuner och är nu inne på sitt trettonde år.
  • Kontraktsmetoden innebär att eleverna tecknar ett kontrakt med en vuxen där båda parterna lovar att vara tobaksfria. Som en extra bonus arrangeras en tävling varje vår.
  • I år bestämde sig ytterligare 480 högstadieelever att vara tobaksfria genom att teckna ett kontrakt om att vara tobaksfri.

Läs mer

Uppdaterad 17 juni 2022 Lämna synpunkter på innehållet