Nyhet 2021-06-16

Vinnare Tobaksfri duo

Grattis Sameem Khan som är vår förstaprisvinnare i Tobaksfri duos vårtävling, för hela länet!

Sameem går på Bjurbäcksskolan i Emmaboda och i samma klass fanns också en av länets nio andrapristagare samt en av länets elva tredjepristagare.

I år deltog nära 420 högstadieelever med ett kontrakt om att vara tobaksfri. För att vara med och tävla måste man förutom att ha tecknat ett kontrakt även svara på några frågor samt ge sina bästa hälsotips.

- Juryn fastnade extra mycket för Sameems hälsotips. Förutom att ge tips på vad man kan göra för att må så bra som möjligt, gav Sameem också många fina tips kring den mentala hälsan, att våga vara öppen med sina känslor och kunna prata när det behövs. Det är väldigt roligt att få ta del av ungdomarnas hälsotips och motiv till varför de vill vara tobaksfria. Hälsotipsen i år var väldigt genomtänkta, personliga och kloka. De kändes präglade av pandemin då många tips handlade om den mentala hälsan, säger Ann Ström Frykman, chef för Folktandvårdens folkhälsoklinik och som ansvarar för vårtävlingen.

Om Tobaksfri duo

Tobaksfri duo är en framgångsrik kontraktsmetod för att förebygga tobaksbruk bland högstadieelever. I Kalmar län drivs verksamheten av Folktandvården i samarbete med länets skolor och kommuner och är nu inne på sitt nionde år. Kontraktsmetoden innebär att eleverna tecknar ett kontrakt med en vuxen där båda parterna lovar att vara tobaksfria. Som en extra bonus arrangeras en tävling varje vår för de som tecknat ett kontrakt.

Läs mer

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet