Johanna Wennberg står framför ett buskage med den ryggsäck hon använde under uppdraget som testresenär.
Pressmeddelande 2021-07-28

Student testade resa klimatsmart i Kalmar län

Under vecka 29 turistade studenten Johanna Wennberg i Glasriket och på Öland – utan bil. Nu ska hennes erfarenheter underlätta klimatsmart resande i Kalmar län.

­­Johanna Wennbergs resa gjordes med cykel, buss och tåg och är en del i det 3-åriga projektet Klimatsmarta resor i besöksnäringen i Småland och på Öland.

– Med en testresenär ville vi testa olika lösningar för att göra det enklare att besöka Kalmar län med klimatsmarta färdmedel, säger projektledaren Caroline Mattsson.

– Testresenärens rapport kommer vara otroligt värdefull för oss och göra oss mer och bättre förberedda på hur vi ska utforma projektets aktiviteter framöver.

Testresenären själv summerar upplevelsen som en intressant utmaning.

– Det har gått bra. Jag var i Glasriket i två dagar och sedan på Öland i tre dagar, säger Johanna Wennberg som till vardags studerar samhällsbyggnadsteknik vid Chalmers tekniska högskola.

– Resan var spännande, men jag var lite nervös inför att åka kollektivt, jag är lite ovan. Men jag gjorde en detaljerad plan och kunde hålla mig till den någorlunda i alla fall.

Målet med projektet Klimatsmarta resor i besöksnäringen i Småland och på Öland är att testa, utvärdera och sprida lösningar för klimatsmart och attraktivt resande till, från och inom tre destinationer: Astrid Lindgrens Värld, Glasriket och Öland.

Ambitionen är att dessa lösningar sedan ska utgöra goda exempel på klimatsmarta och attraktiva resor som är tillgängliga för alla och som bidrar till en växande besöksnäring utan nettoutsläpp av koldioxid från transporter.

Mer information

Caroline Mattsson, projektledare: 010 - 456 56 43

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet