Pressmeddelande 2021-01-03

Snart är vaccinationerna igång i hela länet

Imorgon, måndag den 4 januari, levereras vaccin mot covid-19 till samtliga kommuner i Kalmar län och vaccinationerna startar på allvar.

Region Kalmar län har i mellandagarna fått ytterligare leveranser av vaccin mot covid-19 och vaccinationerna breddas nu från Mörbylånga, Västervik, Kalmar och Torsås till att omfatta samtliga kommuner i länet.

Totalt handlar det om 1370 doser vaccin, som efter dialog med kommunerna kommer att fördelas enligt följande:

• Borgholm - 100 doser
  • Emmaboda - 75 doser
  • Hultsfred - 50 doser
  • Högsby - 50 doser
  • Kalmar - 210 doser
  • Mönsterås - 100 doser
  • Mörbylånga - 100 doser
  • Nybro - 75 doser
  • Oskarshamn - 200 doser
  • Torsås - 50 doser
  • Vimmerby - 50 doser
  • Västervik - 300 doser

Mängden vaccin som levereras per kommun baseras på hur mycket vaccin kommunen själva beräknat att de kommer att vaccinera upp fram tills nästa leverans. Vaccinet från Pfizer/BioNTech, som är det enda godkända vaccinet i Sverige, kräver frysförvaring i -70 grader och klarar sig efter upptining några dygn i kylskåp.

Vaccinationen i den första gruppen i Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning utförs genom en samverkan mellan kommunerna och regionens primärvård. Parallellt med att denna pågår, förbereder Region Kalmar län en breddning till andra prioriterade grupper samt till allmänheten. Målsättningen är att alla invånare i Kalmar län ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.

Mer information om hur tid för vaccination kan bokas kommer framöver och uppdateras löpande på 1177.se.

Mörbylånga och Västervik kommuner, som var de första kommunerna att starta vaccinationerna i Kalmar län, har vaccinerat upp sina respektive doser.

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare

Kontakt tas genom pressjouren på 0480 - 841 31.

Uppdaterad 3 januari 2021 Lämna synpunkter på innehållet