Arbete med konstglas
Pressmeddelande 2020-11-19

Sex delar på regionens kulturstipendier

Sex personer får dela på Region Kalmar läns kulturstipendier för 2020. Stipendiaterna utsågs på torsdagen av regionala utvecklingsnämnden.

Totalt rör det sig om 140 000 kronor som fördelas i två kategorier - arbetsstipendium och belöningsstipendium.

Ellen Ehk Åkesson, Ida ”Adée” Olsson, Lena Sjöberg och Karl Magnus Petersson får arbetsstipendium på vardera 25 000 kronor.

Ellen Ehk Åkesson, Nybro, är en etablerad konstnär som med sitt konstnärsarbete når långt utanför Kalmar läns gränser. Hon beviljas ett arbetsstipendium för sitt arbete med sin utställning i stora utställningshallen på Vida Museum, med invigning sommaren 2021. I utställningen kommer hon för första gången att kombinera ljud och form. Ljudteknik är något hon inte arbetat med tidigare och ett arbetsstipendium kommer ge henne förutsättningar att lära sig den nya tekniken.

Ida ”Adée” Olsson, Borgholm, är musikproducent, låtskrivare och artist som arbetar utan förlag eller skivbolag. Hon var i början av sin karriär med i Länsmusikens Talentcoach-program.  Ett arbetsstipendium ger henne möjlighet att producera färdigt sitt tredje album. Ida ”Adée” Olsson producerar merparten av sitt eget album själv och stipendiet ger henne möjlighet att bekosta studiokostnader, omslag och PR men även de arvodeskostnader som tillkommer för mix och master av låtarna.

Lena Sjöberg, Oskarshamn, är illustratör och författare och beviljas ett arbetsstipendium för arbetet med sin nya faktabok som ska ges ut på förlaget Opal under hösten 2021. Boken har arbetsnamnet Djuren som hjälper oss, och kommer handla om djur i människans omgivning och som på något sätt hjälper oss i vardagen. Boken kommer handla om bland annat servicedjur som epilepsihundar, terapihästar och djur på äldreboenden men också om mer oväntade hjälpdjur som exempelvis flygplatsgrisar, minröjande råttor och vaktlamadjur. Stipendiet kommer gå till research genom bland annat samtal med forskare och brukare.

Karl Magnus Petersson, Kalmar, är konstnär i grunden och som genom arbetsstipendiet kommer att utveckla och undersöka möjligheten att producera en scenkonstföreställning om Karna i Karnaberg. Utgångspunkten är den lokala skrönan om platsen Karnaberg och Karna och att utifrån denna producera en ljud- och ljusshow, med målsättningen om en magisk föreställning på platsen. Karl Magnus Petersson kommer djupdyka in i legenden om Karna genom arkiv, Karlslunda hembygdsförening och samtal med boende i trakten.

Året belöningsstipendium på 40 000 kronor tilldelas Peter Lejon och Björn Boode, Emmaboda. Motiveringen lyder: ”Peter och Björn belönas med ett stipendium för sitt idoga arbete och stora engagemang för att lyfta glaset, glaskonsten och att berätta historier om Glasriket, under stora delar av sina liv. Deras unika sätt att berätta och förmedla kunskap om glaset, glaskonsten och de olika glasbruken gör att de är uppskattade av publiken. På The Glass Factory har Peter Lejon och Björn Boode, inför publik, packat upp glasföremål ur arkivet och samtidigt berättat historien om det specifika glasföremålet. Regionala utvecklingsnämnden hoppas att belöningsstipendiet ses som en morot för att fortsätta arbetet med att lyfta okända och kända historier om glaset, glasbruken och Glasriket.”

Normalt brukar stipendieutdelningen ske i samband med regionfullmäktiges novembersammanträde. På grund av covid-19-pandemin kommer utdelningen att ske på annat sätt.

Kontaktuppgifter till stipendiaterna

Ellen Ehk Åkesson                                           
070-245 82 60

Ida ”Adée” Olsson                                           
073-399 73 22

Lena Sjöberg                                                   
070-662 45 13

Karl Magnus Petersson                                     
070-694 27 95

Peter Lejon                                                     
0471-313 92

Björn Boode                                                   
0471-24 90 15

 

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet