Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Representanter från både region och kommunen deltar i satsningen.
Nyhet 2022-09-22

Samverkan ska stärka ungas hälsa i Mörbylånga kommun

Region Kalmar län och Mörbylånga kommun gör en gemensam satsning för att förebygga ohälsa hos unga i kommunen.

Ett nära samarbete mellan kommunens förebyggande arbete, elevhälsans roll samt uppdraget för primärvårdens olika delar som barn-och ungdomshälsan samt MHV och BHV utgångspunkt för satsningen. Tillsammans vill man nu ta ett krafttag för att förbättra förutsättningarna för de unga i kommunen.  

Annelie Bergman är nytillträdd samordnare för det förebyggande arbetet bland barn och unga i Mörbylånga kommun. Hon kommer närmast från en tjänst som enhetschef inom socialtjänsten i Kalmar kommun och har också jobbat lång tid som fältarbetare och kurator.

- Det som är så spännande med detta uppdrag är att det gäller allt förebyggande arbete för barn och unga inom både kommun och region, säger Annelie Bergman. Det är ovanligt men fantastiskt bra. Alla vi som arbetar med barn och unga i Mörbylånga kommer genom samverkan och gemensam strategi bli ännu bättre och mer effektiva i vårt arbete. I min kartläggning ingår också att efterfråga vilka behov och synpunkter som finns bland barn, unga och deras föräldrar. Det är ju de som ska få rätt stöd.

Samordnartjänsten är ny och projektet startade den 1 september. Första steget är att kartlägga hur det nuvarande arbetet ser ut, efter det följer en omstart av det förebyggande arbetet. Den 31 mars 2023 ska en handlingsplan vara klar för det kommande arbetet.

- Vi ser att ett stärkt samarbete mellan våra olika verksamheter kan ge barn bättre förutsättningar för hälsa, lärande och utveckling, säger Annelie Bergman. Forskningen visar tydligt att barn och unga behöver få hjälp tidigt innan problemen vuxit sig stora. Vinsterna av tidiga insatser är framförallt mänskliga men även stora ekonomiskt. 

Uppdaterad 22 september 2022 Lämna synpunkter på innehållet