Nyhet 2020-12-16

Nytt datum för biogaskonferens i Kalmar

Konferensen ”Biogas 2021 – Guldruschen” som sköts upp i höstas sker istället 1-2 mars och blir helt digital.

Konferensen skulle ha ägt rum i Kalmar i oktober, nu blir det istället en direktsändning från en tv-studio i Kalmarsalen. Upplägget blir i princip densamma, men sändningen sker i två parallella spår där deltagarna själv väljer vilket som är mest intressant. Konferensen lyfter den senaste utvecklingen inom biogas – fordon, teknik, klimatnytta, hållbarhet och visa hur man får det att hända i praktiken. Exempel tas från hela landet, bland annat Kalmar, och internationellt.

Anledningen till att konferensen utgår från i Kalmar är att Kalmar län länge har utmärkt sig inom biogas. Inte minst framgick det i samband med senaste kollektivtrafikupphandlingen då det ställdes krav på att 60 procent av trafiken skulle bedrivas med biogas som bränsle.

Upphandlingen som väckte uppmärksamhet även utanför landets gränser fick beteckningen ”Att göra en Kalmar”. Utvecklingen har fortsatt och i den senaste servicetrafikupphandlingen blev resultatet 75 procent biogas. Detta tack vare specialbyggda fordon och nio nya tankställen.

Nytt är att konferensen blir helt kostnadsfri och det går att anmäla sig till den 22 januari.

Fakta Biogas 2021 – Guldruschen

• Konferensen arrangeras av Region Kalmar län, Energigas Sverige, Biogas Research Center, Länsstyrelsen i Kalmar län, Energikontor Sydost samt projekten BiogasBoost, Universitetsstaden Kalmar och Innovationskluster Drive LBG.
  • Konferensen vänder sig till dem som arbetar inom biogasbranschen eller har intresse för biogasfrågor, näringsliv, miljö och transporter eller är politiskt engagerade inom näringslivsutveckling.
  • Bland deltagarna vid konferensen finns bland annat professor Jerry Murphy som samordnar biogasforskning globalt, Alice Bah Kuhnke, europaparlamentariker som ska prata om Europas stora framtidspaket ”Green deal” samt en lång rad ledande experter från företag, kommuner och forskning.
Uppdaterad 16 december 2020 Lämna synpunkter på innehållet