Vaccinationsspruta ges i arm,
Pressmeddelande 2021-09-17

Ny fas i vaccinationsarbetet

Region Kalmar län går in i en ny fas i vaccinationsarbetet när hälsocentralerna blir basen för de fortsatta vaccinationerna.

- Vaccinationscentralerna har spelat en viktig roll för att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt. Nu vill vi nå de personer som av olika skäl ännu inte vaccinerat sig. Det handlar om information, uppsökande arbete, men också om att erbjuda vaccinationsmöjligheter på annat sätt, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Den gångna veckan avslutade vaccinationscentralerna i Kalmar och Västervik sitt arbete och under nästa vecka ges de sista vaccinationerna vid vaccinationscentralerna i Oskarshamn och Borgholm. Istället blir det hälsocentralerna och de privata läkarmottagningar inom Hälsoval Kalmar län som i fortsättningen kommer att vara basen.

- Förutom att boka tid på 1177.se kommer flera hälsocentraler i områden där vaccinationstäckningen är lägre att ha drop-in-mottagningar och riktade insatser. Det gäller exempelvis i Högsby, Torsås, Vimmerby och i Kalmar, säger biträdande förvaltningschef vid primärvårdsförvaltningen Patrik Glasberg.

Av fredagens uppdatering av den regionala statistiken framgår att 169 906 personer eller 82,8 procent av befolkningen över 16 år tagit en första dos och 161 871 eller 78,9 procent också en andra och är fullvaccinerade.

Samtidigt är det fortfarande cirka 30 000 personer över 16 år som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 eller bokat en tid för en första dos.

Det är främst yngre under 40 år som hittills avstått. I gruppen 16-17-åringar är det 32 procent som inte bokat tid för vaccination, för 18-29-åringar rör det sig om 31 procent och för 30-39-åringarna 25 procent.

Totalt har 347 571 vaccindoser delats ut i Kalmar län sedan vaccinationerna mot covid-19 startade i slutet av december förra året, inkluderat de som är skrivna i andra län.

Av Folkhälsomyndighetens senaste veckouppdatering som sträcker sig fram till och med den 12 september hade 84,6 procent av befolkningen över 16 år som är folkbokförd i länet då fått en första dos mot 82,3 procent för hela riket. 78,2 procent hade också fått sin andra vaccinspruta, motsvarande siffra för hela landet var 72,8 procent. I dessa siffror redovisas också personer folkbokförda i länet men som vaccinerat sig i andra län.

Mer information

Marie Ragnarsson, vaccinationssamordnare

Patrik Glasberg, biträdande förvaltningschef, primärvårdsförvaltningen

Kontakt sker via pressjour: 0480-841 31

 

Uppdaterad 17 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet