Lex Maria 2020-02-28

Lex Maria-anmälan efter fallskada

Chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset i Kalmar har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fallolycka.

Fallet gäller en snart 80-årig man, som vårdades med anledning av yrsel och föll i samband med ett toalettbesök. Fallet orsakade en höftfraktur vilket krävde operation. Detta ledde i förlängningen till risk för komplikationer på grund av operation, förlängd vårdtid och ökat omvårdnadsbehov.

Någon riskbedömning avseende patientens fallrisk hade inte gjorts. Ett arbete har påbörjats för att förbättra kunskapen och höja kompetensen om riskbedömningar på enheten.

Om Lex Maria

Region Kalmar län informerar öppet om samtliga lex Maria-anmälningar. Detta är en del av vårt patientsäkerhetsarbete. Ett av syftena är att gå från en bestraffande kultur till ett mer förebyggande förhållningssätt. En öppen diskussion om brister i sjukvården och tandvården underlättar förbättringsarbete och förhindrar att misstag upprepas.

En anmälan enligt lex Maria ska alltid göras om en patient råkat ut för – vad som enligt Patientsäkerhetslagen är – en allvarlig vårdskada eller riskerat att råka ut för en sådan. Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten en noggrann internutredning kring det inträffade. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet. Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller anhöriga/närstående) så långt som möjligt ska få klarhet i vad som inträffat.

Sjukvårds- och tandvårdspersonalen inom Region Kalmar län har varje år över 1 miljon patientkontakter. Det sker mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år.

Uppdaterad 28 februari 2020 Lämna synpunkter på innehållet