Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på ett Krösatåg.
Pressmeddelande 2022-12-22

Krösatågstrafik Kalmar-Växjö nästa år

I december nästa år blir det möjligt att resa med Krösatågen hela sträckan Kalmar-Växjö. Tidigare har tågen bara gått till Emmaboda.

Diskussion kring utökad tågtrafik har pågått länge mellan Region Kalmar län och Region Kronoberg och nu är regionerna överens om att trafikera sträckan Växjö-Emmaboda med Krösatåg från och med 10 december 2023.

Det blir två dubbelturer i vardera riktningen på vardagar mellan Emmaboda och Växjö. Tiderna kompletterar dagens tågtrafik, som trafikeras av Öresundståg. Krösatågen kommer att stanna vid stationerna i Kalmar, Smedby, Trekanten, Nybro, Örsjö, Emmaboda, Lessebo, Hovmantorp och Växjö. Krösatågen stannar på fler stationer än vad Öresundståg gör.

- Den nya trafiken förenklar resandet mellan Kalmar och Växjö samt stationerna där emellan. Något som varit ett önskemål från Region Kalmar läns sida under flera år. Detta är ett led i arbetet med att skapa bättre pendlingsmöjligheter mellan de båda regionerna och få fler att välja att resa med kollektivtrafiken, säger Katharina Seijsing, tågchef på Kalmar länstrafik.

För resenärerna innebär det större möjlighet att resa kollektivt i hela Krösatågsområdet, då sträckan blir en del i ett större system. Biljetter köps hos Kalmar länstrafik eller Länstrafiken Kronoberg.

Fakta/Krösatågen

Krösatågen är ett samarbete mellan länstrafikbolagen i Jönköping, Blekinge, Halland, Kronoberg och Kalmar. Kostnader och intäkter fördelas för respektive region enligt den fördelning som gäller för Krösatågssamarbetet.

Uppdaterad 22 december 2022 Lämna synpunkter på innehållet