Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Kvinna som snyter sig.
Pressmeddelande 2022-04-22

Influensafallen ökar när covidfallen minskar

Samtidigt som antalet insjuknade i covid-19 minskar i Kalmar län syns nu en tydlig ökning av influensafallen.

- Smittspridningen av omikron-varianten fortsätter minska och antalet personer som behöver sjukhusvård och intensivvård sjunker sedan flera veckor tillbaka. Men samtidigt börjar antalet fall av säsongsinfluensa att öka. Under påskhelgen rapporterades 23 fall av influensa, att jämföra med 15 covidfall under samma period. Anmärkningsvärt är att det är barn och unga upp till 19 års ålder som drabbas mest, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

En förklaring är att dessa grupper inte vaccinerats mot influensa och då influensa inte cirkulerat i samhället under covid-19-pandemin saknar de sannolikt immunitet mot sjukdomen. Provtagningen när det gäller influensa är begränsad vilket tyder på att de fall som konstaterats är toppen av ett isberg.

- Stanna hemma vid sjukdomssymtom oavsett om det är covid-19, influensa eller annan sjukdom. Alla har vi enligt smittskyddslagen en skyddsplikt att inte föra smitta vidare, särskilt till de mest utsatta.

Av Folkhälsomyndighetens statistik som sträcker sig till den 17 april framgår att 37,8 procent av befolkningen 65 år och äldre i Kalmar län tagit en fjärde dos mot covid-19. Siffran för hela landet är 33,0. I gruppen över 80 år handlar det om 70 procent av länets befolkning. I gruppen 65-69 år 19,2 procent och 70-79 år 28,6 procent. Enligt Region Kalmar läns statistik har hittills 29 795 personer fått fyra doser.

Totalt har 569 028 vaccindoser getts i länet sedan slutet av december 2020.

Det finns möjlighet att ta en första, andra, tredje och fjärde dos vid länets hälsocentraler. För en tredje dos krävs att man är över 18 år och att det har gått minst tre månader sedan andra dosen gavs. En fjärde dos ges för närvarande till personer som är 65 år eller äldre och där det gått fyra månader sedan dos 3. Också de som har hemtjänst, hemsjukvård eller bor på särskilt boende erbjuds en fjärde dos. Bokning sker via 1177.se.

Mer information

Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare

Kontakt sker genom pressjouren 0480-841 31

 

Uppdaterad 22 april 2022 Lämna synpunkter på innehållet