Pressmeddelande 2020-11-06

Hårt tryck till provtagning för covid-19

Det är hårt tryck över hela länet för att provta sig för covid-19. Först i nästa vecka finns lediga tider att boka för egenprovtagning.

Smittspridning har ökat kraftigt i Kalmar län de senaste veckor och allt fler vill testa sig för covid-19. Det har lett till att tiderna de närmaste dagarna på apoteken och andra utlämningsställen är fullbokade.

För att i någon grad minska trycket och att ge de som främst behöver provta sig tider snabbt uppmanar Region Kalmar län att bara de som har symtom bokar test. Har man bokat in sig utan symtom går det att avboka så att en person som bättre behöver tiden kan få den. Det är också viktigt att stanna hemma om man har symtom och ännu inte testat sig.

- Vi använder just nu alla de resurser vi har till vårt förfogande i regionen och kan totalt göra 8 200 analyser i veckan. 5 000 är avsedda för personal och patienter inom sjukvården och den kommunala omsorgen och 3 200 för allmänheten som egentest. Därför är det en viktig uppmaning att bara de som har symtom bokar sig för ett egenprov. Det går inte i dagsläget att utöka testningskapaciteten ytterligare. Vi arbetar fortsatt hårt med frågan, säger samordnare Andreas Delphin på Region Kalmar län.

Mer information

Andreas Delphin, samordnare, Regionstab samordning hälso- och sjukvård   
0480-899 26

 

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet