Pressmeddelande 2019-02-20

Hälsotrend ger möjligheter för livsmedelsbranschen

Mat som gör gott för vår hälsa är en av de starkaste trenderna inom mat, dryck och måltider de närmaste åren.

Det konstateras i rapporten ”Mat och hälsa i Kalmar län” som släpps i dag.

- Efterfrågan på vegetariska, ekologiska, proteinrika produkter, svenskt kött och matfågel ökar. Inom restaurangbranschen är skiftet till grönare proteiner den hetaste trenden, säger Anna K Sjögren, frilansjournalist, och Anna Blücher, lektor vid Linnéuniversitetet, som står bakom rapporten.

Andra viktiga trender är så kallad foraging, där man tar tillvara på ätbara växter som kan hittas i skog och mark, det ökade intresset för det kulinariska arvet samt utvecklingen av nya smaker och smakkombinationer.

Utifrån trenderna föreslår författarna nya och potentiellt intressanta livsmedel för Kalmar län.

- Vi har stora äggproducenter i länet. Dessa skulle exempelvis kunna titta på möjligheten att utveckla omega-3-ägg eller produkter med äggproteiner som riktas till äldre och personer som tränar. I länet odlas också mycket lök och bönor som har goda hälsoegenskaper. Här skulle en utveckling av flera sorters lök samt färsk, fryst, skalad och hackad lök kunna vara intressant. Detsamma gäller nya produkter från bönor, exempelvis bröd och kakor som är bakade av mixade bönor.

Andra exempel på potentiella livsmedel för Kalmar län är närproducerat lammkött och kanin, lokal och regional mjölk, yoghurt och kvarg från kor, getter och får, mjölkprodukter med extra tillsats av exempelvis calcium och vitamin D, fisk från landbaserad odling samt hasselnötter och valnötter.

Fakta/ Mat och hälsa i Kalmar län

Mat och hälsa i Kalmar län är framtagen av Anna Blücher, lektor vid Linnéuniversitetet i Kalmar, och Anna K Sjögren, frilansjournalist på uppdrag av Region Kalmar län, Länsstyrelsen och LRF Sydost. Rapporten har gjorts inom arbetet med länets livsmedelsstrategi och ska hjälpa länets företag att hitta hälsosamma argument för sina produkter samt inspirera till produktutveckling.

Carolina Gunnarsson, samordnare, Region Kalmar län
0480- 448 382