Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
En av läkarstudenterna är med vid en undersökning.
Pressmeddelande 2022-01-10

Första Kalmarutbildade läkarna klara

Första kullen Kalmarutbildade läkare har nu tagit sin examen. Nio av de fjorton stannar dessutom kvar för att börja jobba inom Region Kalmar län.

Det rör sig om de allra första studenterna på det regionaliserade läkarprogrammet vid Linköpings universitet – studieort Kalmar som nu har examinerats. I början av sina studier valde dessa studenter Kalmar som studieort och inför sin sjätte termin, i januari 2019, flyttade de till Kalmar för de avslutande sex terminerna i lokalerna på Länssjukhuset i Kalmar. Där har de deltagit på föreläsningar, skrivit tentor och gjort praktik på länssjukhuset, inom psykiatrin och på några av länets hälsocentraler.

Nio av dessa läkarstudenter stannar kvar i länet och börjar jobba som underläkare inom Region Kalmar län, i väntan på att få göra sin allmäntjänstgöring.

- Det är oerhört glädjande att studenterna i vår första kull nu har gått hela vägen och tagit examen. Dessutom är det bra för Region Kalmar läns kompetensförsörjning, med tanke på att verksamheten nu får in nio nya underläkare. Denna resa från beslut om regionaliserat läkarprogram till nyutexaminerade läkare hade inte varit möjlig utan det starka samarbete som vi har haft med alla engagerade medarbetare inom Region Kalmar län, men även inom Linköpings universitet och Linnéuniversitet. Eftersom allt detta har varit helt nytt, har vi dessutom haft stor nytta av ett nära samarbete med alla studenterna i denna första kull, säger Ingvar Rydén, som är studieortsansvarig.

Uppdaterad 10 januari 2022 Lämna synpunkter på innehållet