Pressmeddelande 2019-05-10

Folkhälsosatsning med Generation Pep

Region Kalmar län tar ännu ett steg i arbetet för att främja hälsa. Genom samarbete med Generation Pep kraftsamlas för en mer jämlik hälsa hos barn och unga.

- Ett av Region Kalmar läns viktigaste uppdrag är att främja hälsa och förhindra sjukdomar, vårt förebyggande folkhälsoarbete prioriterar insatser för särskilda grupper, däribland barn och unga. Vi ser nu fram emot att samarbeta med Generation Peps nätverk i detta arbete, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör.

Den ideella stiftelsen Generation Pep som tillsammans med bland annat Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet arbetar för att skapa en folkrörelse för en mer jämlik hälsa för barn och unga. Nyligen släpptes den stora hälsostudien ”Pep-rapporten 2019” som visar att barn och ungdomar äter för dåligt och rör sig för lite. Resultatet är av en av de mest heltäckande granskningarna av barn och ungas hälsa i Sverige.

För ökad fysisk aktivitet i skola och på fritid arbetar Region Kalmar län med fleråriga ”Kom igång-satsningen” i samverkan med bland annat kommuner, skolor, Linnéuniversitetet, Smålandsidrotten, Parasport Småland och föreningslivet.

Satsningar sker i år på utvalda skolor, däribland skolor som har barn med funktionsnedsättning. Till hösten anordnas flera aktiviteter i samarbete med länets skolor och Generation Pep.

Det hälsofrämjande arbetet innefattar att också ett aktivt arbete tillsammans med Folktandvården i Kalmar län och länets skolor. Det handlar om förebyggande information om hur tänderna ska borstas, vilka mellanmål som är bra och hur hål i tänderna uppstår.

En del av samarbetet är att nu kan både förskolor och skolor ladda ner spelappen ”Rocka Munnen” via Generation Peps verktygslåda. Spelappen finns även på 1177.se.
Länets folktandvård har varit med och utvecklat appen ”Rocka munnen” som är både ett spel för barn i åldern 3-10 år och en hjälp vid själva tandborstningen.

- Vi hoppas att länets förskolor och skolor tar chansen att använda vår spelapp för att lära barnen och deras föräldrar hur de håller munnen frisk. Det kommer barnen att ha nytta av hela livet. Med spelet blir det både spännande och kul att sköta sin munhälsa, säger Cecilia Madsen övertandläkare i barntandvård vid Folktandvården i Kalmar län.

Fakta/Generation Pep

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep. Den ideella stiftelsen arbetar tillsammans med ICA Stiftelsen, Ikea, Göteborgs Universitet, Karolinska Institutet, Folkhälsomyndigheten med flera för att engagera hela samhället i att skapa en folkrörelse för en mer jämlik hälsa för barn och unga. Mer om Generation Pep finns att läsa på https://generationpep.se.

Ingeborg Eriksson, regiondirektör

Cecilia Madsen, övertandläkare